Dedemin Örgüleri projesine destek olarak hem yerel kültürün devamlılığına hem de üreticiye ek gelir sağlamamıza bir el de siz uzatmış olacaksınız.
Dedemin Örgüleri
Yerel kültür üzerine oluşturulmuş olan bu sosyal girişim çalışması, yüzyılı aşkın süredir var olan ve günümüzde tozlanmış ve ilgi görmeyen “Drama Çorabı” kültürünün varlığının devamını ve kültür içinde var olan yerel üreticiye, ürettikleri çorapların satışını yaparak ek gelir sağlamayı amaçlar.
Drama Çorabı
1923 yılında Yunanistan'dan gelen mübadillerin yerleştiği Çorapçılar Köyü'nün (Bursa Karacabey-Yenikaraağaç Köyleri) geçmişte başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve Yunanistan'dan beraberlerinde getirdikleri kültürel drama çorabıdır.
Drama çorabının özelliği ise kendine has desen ve işlemelerinin olmasının yanında, çorabı kadınların yanında çok iyi bir şekilde erkeklerin de örmesidir. Öyle ki köyün erkekleri okuma-yazma öğrenmeden önce çorap örmeyi öğrenirlermiş. Hatta Şahin dede (57) Olay Gazetesini'nin 1986 yılında düzenlediği "Hünerli Eller Yün Örer" yarışmasında 120 kadın yarışmacıyı geçerek birinci olmuştur.
1960-1970 yılları arasında ciddi bir geçim kaynağı olan drama çoraplarına olan ilgi, makinede çorap üretiminin artmasının ardından azalmış ve köy sakinleri kendilerine farklı geçim kaynakları arayarak drama çorabından uzaklaşmıştır. Bu uzaklaşma,yeni kuşağa kültürün aktarılmamasına neden olmuş ve kültürün üzerine bir toz bulutu serpilmiştir.
Önceleri kahvelerde çorap örüp sohbet eden köyün erkeklerini bu şekilde görmek artık zor. Hatta önceleri yedi yaşında çorap örmeye başladıklarını bildiğimiz köyün erkeklerinin arasından elli yaş altı çorap örmeyi bilen erkek sayısı ise oldukça az.
Biz Kimiz?
İhtiyaçlarımız neler?
Yerel üreticiye ek gelir sağlamak amaçlarından biri olan Dedemin Örgüleri çalışmasının, drama çoraplarının üreticiden tüketiciye aktarılması esnasında bir çok gideri mevcut. Bu giderleri projenin bütçesinden karşılamak şuan için zor gözüküyor.
İhtiyaçlarımız:
Çoraplarımız üç farklı türde. Her biri yerel kültürün içerisinde var olan dedelerimiz ve ninelerimizin ellerinde sevgileri ile örülerek sizlere ulaşacak.
Dedemin Örgüleri Ne Yapıyor?
Dedemin Örgüleri ekibi , yerel kültür içinde var olan üreticilerin ürettikleri çorapları onların elden sattıkları fiyatların neredeyse iki katı fazlası ile satın alır ve tüketiciye ulaştırır.
Normal bir satışta Ateş Serisi ürünü olan düz beyaz çorabı bir üretici normal şartlarda en fazla 2.5 TL'ye satmaktadır. Dedemin Örgüleri ekibi ise aynı çorabı üreticiden 5 TL'ye satın alarak hem fazla gelir elde etmesini sağlıyor,hem de ek gelir getirebileceği düşüncesini yayarak diğer köy sakinlerinin de çorap örmesini teşvik ediyor ve bu sayede var olan kültürün devamlılığı konusunda da bir yol çizmiş oluyor.
Aynı zamanda bir kültür olan drama çorabının yeni nesillere aktarılması için Dedemin Örgüleri içerisinde yeni projeler üretiliyor ve bir festival hazırlığı planlanıyor.
10.1.2014
Projenin ilk yorumunu yapmaya ne dersin?