Yalın Bir Yaşamın Peşinde
Sen de günlük yaşam şeklimizdeki yoğun aksaklıkların değişmesi için "bir şeyler yapmak gerektiğini" düşünenlerden misin?
Ben öyleyim. Gıda, giysi, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılarken, yani sadece yaşamımızı sürdürürken doğaya ve insan dahil doğanın çeşitli bileşenlerine verdiğimiz zarara, doğaya uyguladığımız şiddete hayret ediyorum. Doğa gibi, kadınların ve çocukların uğradıkları ve aslında hepimizin her gün bir şekilde deneyimleyip ya da şahit olup alıştığımız şiddete de nasıl çözümler getirilebileceğini düşünüyor, araştırıyorum. Kendi acı deneyimlerim de bu konuda beni motive ediyor. Yıllarca biriktikten sonra nihayet geçtiğimiz sonbaharda bu fikirler yeterli olgunluğa ulaştı. Odaklandığım sorunlarla uzmanlığım olan yazılım, eğitim, danışmanlık başlıklarını önüme döküp derledim. Çok sayıda proje ortaya çıktı.
Temel ihtiyaçlarımızın üretiminden bize ulaşmasına, hatta bizden sonra oluşan atıkların yönetimine kadar tüm yaşam döngülerinde oluşan aksaklıklara, üreticilerin ve tüketicilerin ihtiyaçlarına çözüm getireceğini öngördüğüm projelere öncelik verdim. Bu projeleri gerçekleştirebilir ve kazanç elde edebilirsem, bu kazancı özellikle psikolojik şiddet üzerine kadın ve çocuk sorunlarını merkeze alan diğer projelere yatırmaya karar verdim. Paranın miktarının değil, yarattığı değerin önemli olduğuna inanan biri olarak elimdeki parayla yapabileceğim en büyük yatırımın doğa, kadın ve çocuk sömürüsüne karşı yapacağım ya da yapılmasına katkı sunacağım çalışmalar olacağını düşünüyorum.
Yalın Yaşam İlkeleri
Bu girişimin temel ilkeleri, yıllar içinde yalınlaşan yaşam biçimimde halihazırda uygulamaya çalıştığım başlıklardan oluştu:
Bu ilkeler çerçevesinde oluşan yalın düşünce altyapısını, amaçları, hedefleri, girişimin iş planını ayrıntılarıyla yazıya döktüm. Daha önceki yaptığım araştırmalardan yazıya döktüğüm içeriği zenginleştirip
temel eğitim ve danışmanlık paketleri oluşturdum.
Sıra paylaşmaya gelmişti.
Ekip
Ortak kaygılar taşıdığını düşündüğüm kişi ve topluluklarla iletişime geçmeye ve anlatmaya başladım. Anlattıkça bu girişim için en uygun çatının bir
"enstitü" olacağı çıktı ortaya. Birlikte yürümek, ekibe gönüllü ya da enstitü çalışanı olarak katılmak isteyen dostlar birikmeye başladı. İşbirliği yapabileceğimizi gördüğümüz ortak ilkelere sahip paydaşlarla dayanışma ve işbirliği ilişkileri geliştirdik. Ekibimiz, gönüllüsünden paydaşına her geçen gün büyüyor. Motivasyonumuz yüksek, heyecanlıyız. Planlama aşamasından uygulama aşamasına geçmek için sabırsızlanıyoruz.
İhtiyaçlarımız
Yeni bir girişim kurmak aynı anda çok sayıda konuda kararlar vermek ve ihtiyaçları karşılamak anlamına geliyor. İlerleyebilmek için en önemli engelimiz temel altyapıyı sağlayacak nakit parayı elde etmek. Salgınla birlikte, ekonomik ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimizi umduğumuz eğitim, danışmanlık ve yazılım hizmetlerinin bize daha aylarca gelir getiremeyeceğini anladık. Planlarımız enstitüyü mart ayında kurmak üzerineyken, emeğimizi paraya çeviremediğimiz için bu süreçte borçlandık.
Aynı salgın bize amaçlarımızın, hedeflerimizin ne kadar doğru yönde olduğunu ve vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerektiğini de hatırlattı acı şekilde. Bu koşullarda;
- Borçlarımızı ödemek,
- Enstitünün resmi kuruluş ve tescil işlemlerini tamamlamak,
- Çalışmalara başlamak için gerekli donanım ve yazılım altyapı ihtiyaçlarını karşılamak
- Öncelikli bir yazılım projemiz için potansiyel kullanıcılara sunmak üzere bir prototip üretmek
yani EnstitüYaYa'ya can vermek ancak senin katkınla mümkün olacak.
İmece
İmecemize katılmak istersen, hazırladığımız online eğitim paketlerinden ilgini çekenlere katılabilir ya da ilgileneceğini düşüneceğin birine hediye edebilirsin.
Elimizden tutan herkese 1 saatlik psikolojik şiddet farkındalık giriş eğitimi hediyemiz olacak. Diğer paketlerimiz ise katkına oranla değişiyor:
- 100TL için 1 saat
- 200TL için 2 saat
- 300TL için 3 saat
- 500TL için 5 saat
- 1000TL için 10 saat
sürecek online eğitimleri ya da katkın 500TL ve üzerindeyse yine aynı süreli bireysel danışmanlık sunuyoruz.
Aşağıdaki eğitim listesindeki başlıklardan seçim yapabileceğin gibi, yeni eğitim başlıkları ve eğitim içerikleriyle ilgili detaylı bilgiyi proje süresince yapacağımız güncellemelerde takip edebilir, proje sonunda istediklerini belirtebilirsin.Eğitim Başlıklarımız:
- Yalın Düşünce:
- İhtiyaç Farkındalığı,
- Alışveriş Etiği,
- Yalın Kadın,
- Yalın Çocuk
- Atıksız Yaşam:
- Geridönüşüm,
- Plastikten Arınma,
- Kimyasallardan Arınma,
- Kendin Yap
- Yalın Ebeveynlik:
- Hamilelik ve Doğum,
- Bebeğin Temel İhtiyaçları,
- Bebek ve Çocuklarda Yalın Beslenme,
- Barışçıl İletişim
- Barışçıl Yaşam:
- Psikolojik Şiddet ve İstismarı Tanıma,
- Psikolojik Şiddetle Başa Çıkma,
- İşyerinde Mobbing,
- Yetişkinlerde Barışçıl İletişim
- Yalın Beslenme:
- Ne Yiyelim?,
- Glutenden Arınma,
- İşlenmiş Şekerden Arınma
Birlikte Dönüşelim
- Sosyal medyada hesaplarımızı takip edebilir, bize geribildirimlerini iletebilirsin.
- Çevrenle sosyal medyada kampanyamızı paylaşabilir, ilgili daha çok kişiye ulaşmamızı sağlayabilirsin.
- Bu konuda bizimle işbirliği yapmak ya da bizzat ekipte yer almak isteyecek kişilere ulaşmamız için aracı olabilirsin.
- Ekibimize katılabilirsin.
Hiçbiri mümkün değilse bizimle ortak kaygılar ve değerler taşıdığını belirten bir selamın az olmadığımıza dair bize güç verecek.
Güzel haberlerle görüşmek üzere
Projenin ilk yorumunu yapmaya ne dersin?