Bizler okulumuzda bir ilki gerçekleştiren, başından beri bir hayali olan ve o hayali gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyen, gelecekte tecrübelerimizle daha iyi noktalara gelmeyi hedefleyen ve daha nicelerini başarmak isteyen gençleriz. En başından beri hayalimiz olan FRC Robotik yarışmasına şimdi daha yakınız. Bu yolculuğumuzda sizin de destekçilerimizden olmanızı umuyoruz. Gelin birlikte başaralım...BİZ KİMİZ ?
- 2017 yılında Adnan Menderes Anadolu Lisesinde, başta fizik ve bilgisayar öğretmenlerimiz öncülüğünde kurulan ve 13 kişiden oluşan bir takımız.
- Bu işe başladığımızda düşüncemiz, okulumuzun Türkiye'nin en büyük mühendis adayları kaynağına sahip olduğu ve bu potansiyelin genç yaşta işlenmesiydi. Bu noktada gençleri robotlarla tanıştırmanın onları bir adım daha ileriye taşıcağı düşüncesiyle hareket ettik.
- Bu gelişim için çeşitli üniversitelerin yarışmalarına katılıyoruz, okulumuzdaki öğrencilere hem takımımızın devamlılığı hem de öğrencilerin kendini geliştirmesi için yazılım, mekanik ve tasarım dersleri veriyoruz. Dünyanın en büyük robotik yarışması olan FRC'ye sizin desteklerinizle adım atıyoruz.
- Bu zamana kadar, Marmara Üniversitesi Robot Olimpiyatları'nda 2. olduk,
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Robocon'18 yarışmasında
3. olduk,
Okan Üniversitesi Robokan yarışmasına katıldık,
Marmara Üniversitesi Mekatronik ve İnovasyon Günleri'ne katıldım sağladık,
Sivas MEB Robot Yarışması'na katılım sağladık,
İstanbul FRC OFF-Season yarışmasında "Rookie" kategorisinde
5. olduk.
FIRST VE FRC NEDİR ?
FRC, First Robotics Competition'ın kısaltılmış halidir.FIRST 1989’da gençlerin bilime ve teknolojiye yönelik ilgisini canlandırmak için kurulmuştur. Manchester NH’de kurulan FIRST, gençleri bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik alanlarında bir eğitim ve kariyer hedeflemeye motive eden ve aynı zamanda özgüven ve hayat becerilerini geliştiren ulaşılabilir ve inovatif programlar tasarlar.
FIRST'ün misyonu gençleri heyecanlı, mentor tabanlı bilim ve teknoloji alanlarında yetenekleri geliştirmelerini sağlayan, inovatif olmaya yönlendiren ve liderlik, iletişim gibi hayat becerilerini geliştirmelerini sağlayan programların bir parçası yaparak teknoloji ve bilim alanında liderler olmaları için ilham vermektir.
Vakfın en büyük amacı çocukları robotlarla eğitip mühendislikle tanıştırmaktır. Vakıf bu amaçla her yıl 4 kategoride yüzlerce yarışma düzenlemektedir.Bu 4 kategorinin ise en büyüğü FRC'dir.Ayrıca takımımız İstanbul'da bulunan 30 robotik takımından biridir. Amal Hawks robotik takımı olarak da FRC Long Island Regional yarışmasında yer alıyoruz ve ülkemizi Amerika'da temsil edecek 5 Türk takımdan biriyiz. FRC'nin bizi birçok konuda geliştireceğine inanıyoruz.
NEDEN FRC ?
Akıl için spor!
Katı kuralları, sınırlı kaynaklar ve zaman
Profesyonel mühendisler tarafından rehberlik edilen öğrenciler
Gelişmiş yazılım ve donanım kullanımı
Öğrencilerin kendi tasarladıkları, inşa ettikleri ve programları robotlarıyla yarışması
FRC şu ana kadar bizi :- YAZILIM: Robotta etkin olarak kullandığımız diller olan Java ve Pyhton'ın yanı sıra C++ ve Labview da hakim olduğumuz dillerdendir.
Önümüzdeki yarışmada ise robotumuzu etkin görüntü işleme ile birleştirerek Artificial Intelligence(Yapay Zeka)'dan %100 verim almayı planlıyoruz. - PR: Bu bölmü büyük şirketlerdeki halkla ilişkiler bölümüyle bağdaştırabiliriz. PR,takımın tüm mail işlerini kontrol eder ve maddi kaynakları gözetler.Maddi kaynaklar için sponsor taraması yapar ve görüşmelere gider.Bunların yanı sıra diğer takımlarla sürekli iletişim halinde bulunarak fikir alışverişlerini sağlar.Bu bölüm bize erken yaşta büyük insan ağları, hitabet ve sunum yapma becerileri kazandırır.
- MEKANİK: Robotumuzu yaparken bir çok mekanik aşamayı tamamlıyoruz.Bunun ilk aşaması robotumuzu SolidWorks üzerinden birebir çizimini yapmak.Bu aşamadan sonra robotumuzu somutlaştırmak için gerekli komponentleri alıyoruz. (Alüminyum,Sac,Demir,Plastik,Tahta). Aldığımız bu komponentleri ise atölyemizde ve gerektiği zaman sanayide işliyoruz.Bu süreçte Dikey matkaptan dramele bir çok elektrikli aletin çalışma prensibini öğrenip kendimizi geliştiriyoruz.
- ELEKTRONİK: Elektronik bölümünde robotumuzun tüm bağlantılarını yapıyoruz.Kimi zaman internetten ulaştığımız kaynaklardaki devre şemalarını kullanırken kimi zaman ise üstünde çalıştığımız kendi devre şemalarımızı çıkartıyoruz.Bu şemaları çıkarırken de elektroniğin püf noktalarını erken yaşta öğrenme fırsatı yakalıyoruz.
gibi konularda geliştirdi.
Aynı zamanda FRC
yardımlaşmayı, takım olmayı öğretti ve en büyüğü
asla unutmayacağımız anılar biriktirdik. Bu yaşta bu kadar deneyim kazandığımız için çok şanslıyız. Umarız devamı gelir ve Amerika'da kendimizi temsil etme imkanı buluruz.
BİZİM FARKIMIZ NE ?
Biz de her takım gibi hem güçlü hem de zayıf yönleri olan bir takımız. Okulumuzun akademik eğitimi yüksek olması, okulumuzda çalışmalarımız için bize ayrılmış bir alana sahip olmamız ve bu alanda farklı deneyimlerimizin olması bizim güçlü yönlerimizden. Maalesef okulumuzda dersleri yoğun olarak işlediğimizden çalışmalarımızı dengelemek zorunda kalıyoruz ve ülkemizin ekonomisi sponsor bulmakta bizleri zorluyor ama biz zorlukları aşıp yine de pes etmiyoruz.Bu hayallerimize ulaşmak için bu yolda maddi, manevi ve teknik desteklere ihtiyaç duyuyoruz. FRC Long Island Regional'a katılma konusunda da önümüzdeki en büyük engel ise şüphesiz ki bütçesel sorunlardır ama gelişmiş bir bütçe planlamasıyla bu sorunun, sizlerin de yardımlarıyla, aşabileceğimize inanıyoruz ve desteklerinizi bekliyoruz.
https://www.fikretyukselfoundation.com/first-hakkinda
Projenin ilk yorumunu yapmaya ne dersin?