• Ben bir bireyim

Birey olarak da proje başlatabilirsin! Projeni detaylandırdıktan sonra Proje Başlat bölümünden adımları takip ederek projeni oluştur. Sana karşı hissedilecek güveni artırmak için fikrini bir video anlatımı, hikaye ve resimler ile güçlendirmeni tavsiye ederiz. Ödüller gibi detaylar önem taşıyor. Her aşamada Proje Yürütme Rehberi’nden destek alabilirsin.

  • Ben bir şirketim

Öncelikle bir projenin olması gerekiyor. Detaylarını kafanda şekillendirdikten sonra Proje Başlat bölümünden adımları takip ederek projeni oluşturabilirsin. Video, hikaye, resim, ödüller, gibi detaylar önemli. Bu konuda Proje Yürütme Rehberi’nden destek alabilirsin.

  • Ben bir sivil toplum kuruluşuyum

Sivil toplum kuruluşlarının şirket ve bireylerden en büyük farkı izin gereklilikleri. Yardım Toplama Kanunu’na uygun şekilde ya halihazırda izni olması ya da fon ihtiyacı duyduğu projesine özel yardım toplama izni almış olması gerekiyor. İzin adımı tamamlandığında geriye bir tek Proje Başlat bölümünden projeyi oluşturmak kalıyor.

Fongogo’da her alandan proje yaratılabilir. Eğer belirtilen kategorilerden hiçbiri sana uymuyorsa Diğer seçeneğini kullanabilirsin. Anahtar kelimeleri kullanarak arama motorundan hangi aramalarda bulunacağınızı belirleyebilirsin. Fongogo ilk etapta belirli bir politik veya dini duruşa sahip projeleri kabul etmeme hakkını kullanacak ve etik çerçevesinde hareket edecektir. Açılacak projenin sahip olabileceği en düşük bütçe hedefi 1000 TL'dir.

Proje başlatmanın Proje Sahibi’ne hiçbir masrafı yok.

Türkiye'deki vergi mevzuatı gereği toplanan desteklerin karşılığında proje sahipleri tarafından bir belge sunulması gerekiyor. Fongogo burada aracı kurum niteliğinde bir platform. Birey veya şirketseniz tüm destekçilerinize destekleri karşılığında teslim etme taahhüdünde bulunduğunuz mal, hizmet ödül ile birlikte mutlaka fatura da düzenlemelisiniz.

STK veya Vakıf iseniz tüm destekçilerinize destekleri karşılığında bağış makbuzu kesmeniz gerekiyor.

Proje başlatırken henüz vergi mükellefi konumunda değilseniz, projeniz başarılı sonlanmadan evvel bu tüzel veya gerçek kişi şahıs işletmesi tarzında bir yapıyı oluşturmanız gerekli.

Proje Yürütme Rehberi Projeni Fongogo’da oluşturmadan önceki, proje sırasındaki ve sonrasındaki tüm süreci anlatan ve unutmamanız gereken detayları sıralayan bu rehber her adımda sana yardımcı olması için hazırlandı.
Proje başlatmanız için tüm süreci adım adım anlattığımız videoya buradan ulaşabilirsin.

  • Proje Filmi Rehberi ve Yapımcı Listesi

Projenin başarısında Proje Filmi’nin oynadığı rolün önemi büyük – videosu olan projelerin 4 kat daha fazla destek aldığına dair bir istatistik bile mevcut. Bu nedenle iyi bir filmde bulunması gereken bölümler ve basit teknik bilgiler içeren bir doküman hazırladık.

Proje filminin daha profesyonel olmasını isteyenler için ise bir Yapımcı Listemiz var. Buradaki isimler ile kontağa geçerek Fongogo’ya özel ücretler üzerinden filmini yaptırtabilirsin. Liste için bize ulaşman yeter!

  • Ajanslar

Projeni daha etkili duyurmak için sosyal medya konusunda Fongogo'nun çözüm ortaklarından destek almak istersen çözüm ortaklarımızdan Sizlikİş platformuna göz atabilirsiniz.

  • Pazarlama Uzmanları

Ürün pazarlama, online pazarlama, twitter ve facebook kullanımı konusunda danışmanlığa mı ihtiyacın var? Sizlikİş platformu bu konuda da size yardımcı olabilir, teklif almak için buraya tıklaman yeterli.

  • Sektörel Elçiler

Proje Sahipleri için birçok kategoriden sektöründe başarılı Elçileri bir araya getirdik. Projenle yeni giriş yapacağın alanda da mutlaka bir elçimiz vardır. Elçi listemize göz atarak sektörün ile alakalı çalışan kişiyi seçebilir, onlarla kontağa geçebilirsin.

Şirket/birey projeleri en fazla 60 gün, sivil toplum kuruluşu projeleri en fazla 90 gün aktif kalabilir. Bu çerçevede kendi zaman planlamana göre bir gün sayısı belirleyebilirsin.

Kitlesel fonlama modelinin en büyük özelliği Proje Sahipleri’nin kendi projelerini mümkün olduğunca ve sıklıkla kendi çevrelerine duyurmaları ve ilk desteği kendi aile, arkadaş veya iş çevrelerinden edinmeleridir. Kısaca paylaşım ve duyurularda en büyük sorumluluk Proje Sahibindedir. Ancak Fongogo kendi ağlarını ve bağlarını kullanarak projelerin duyurulmasında aktif rol alacaktır.

  • Sosyal Medya

Fongogo kendi gittikçe genişleyen sosyal medya kanalları ve e-bültenler aracılığı ile projenin duyurulmasına destek sağlıyor olacak. Bunun için Fongogo anasayfasında yer alman, onun içinse en çok fon toplayan 9 projenin arasına girmen gerekiyor. Fongogo'da en çok fon toplayan projelerin üst sıralara taşındığı bir algoritma çalışıyor. Topladığın fon miktarını arttırdıkça görünürlüğün ve başarı şansın artacak. Bunun yanı sıra yayına alınmış yeni projeler için oluşturduğumuz duyuru paketleriyle ilgili bilgi almak için info@fongogo.com adresine mail atabilirsin.

Ek olarak, sosyal medya yönetimi konusunda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız çözüm ortaklarımızdan Sizlikİş platformuna göz atabilirsiniz. Sosyal medya kanallarının analizi ve stratejik öneriler, sosyal medya içerik üretimi ve hesap yönetimi gibi hizmetleri bu platformdan alabilirsiniz.

  • Basın İlişkileri

Fongogo’nun basın ilişkileri vasıtasıyla Fongogo ve projeler mümkün olduğunca basında yer alıyor olacak.

Hedefinden fazla destek toplayabilirsin. Eğer sivil toplum kuruluşu değilsen, ödül sayının buna izin verdiğinden emin ol.

  • Birey veya şirketim

Evet. Projen ile ilgili bir şeyin ön satışını gerçekleştiriyor olduğun için ödül vermek durumundasın.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Kanunen ödül vermeniz gerekmiyor olsa da, size verilecek desteğin ve duyulan güvenin artması veya projenin gerçekleştiğinin kanıtı olarak finansal yük yaratmayacak ödüller sunmanızı rica ediyoruz.

  • Birey veya şirketim

Ödül, proje sonucunda ortaya çıkacak olan değerin bir parçası olmalıdır. Daha büyük destekler için daha özel/yaratıcı ödüller ortaya çıkarabilirsin. Şirketlerin yasal olarak Fongogo üzerinden hisse veremediğini hatırlatmak isteriz.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

Ödül olarak farklı formatlarda teşekkür mektupları, proje sırasında saha gezileri, proje sırasında ve sonrasında elde edilecek rapor, resim gibi çıktıların paylaşımı gibi finansal yük yaratmayacak fikirler öneriyoruz.

En az 3 farklı miktarda farklı ödüller sunman ideal olacaktır. Miktarlar farklı bütçeli Destekçiler uygun olmalıdır. Örneğin: 20 TL, 50 TL, 100 TL ve 200 TL olarak ödül çeşitleri yaratabilirsin. Destekçilerin birden fazla ödül almayı da seçebilir.

Limitli ödül sadece belirli bir sayıda sunabileceğin ödül; limitsiz ödül ise sınırsız sayıda verebileceğin ödül demek oluyor. Örneğin, bir tiyatro oyunu gerçekleştiriyorsan, elinde Fongogo üzerinden verebileceğin belirli sayıda bilet ancak sonsuz sayıda imzalı poster olabilir.

Evet. Fakat bu projelerin birbirinden mümkün olduğunca farklı olmasına dikkat etmelisin. Ayrıca unutmamalısın ki, desteğin bir kısmı kendi çevrenden geleceğinden, aynı anda birkaç proje açarak bu desteği bölmüş olabilirsin.

Fongogo bir projenin aynı anda birden fazla platformda bulunmasını tavsiye etmemektedir. Ancak bu karar tamamen Proje Sahibi’nindir. Tek bir platformda bulunmak hem gelecek desteklerin daha fazla gözükmesi açısından, hem güvenilirlik açısından, hem de güncel bilgilerin paylaşımı ve destekçilerle iletişim açısından daha faydalı olacaktır.

  • Birey veya şirketim

Fongogo, Projelerin bütçelerinin doğru hesaplanması ve toplanan desteğin suistimal edilmemesi için YaHepsiYaHiç Modeli ile çalışmaktadır. Projenin bütçe hedefinin tutturulamaması durumunda destekler sahiplerinde kalır ve hiçbir fon transferi yapılmaz.

  • Sivil toplum kuruluşuyum

HepsiKalsın Modeli ile sivil toplum kuruluşlarına yapılan destek bağış olduğundan hedefine ulaşamasa bile toplanan tüm fonlar kuruma aktarılır.

Evet! Fongogo “İkinci Şans” başlığı altında bütçe hedefine erişemeyen projeleri tekrar yayınlıyor. Ancak destekçi yorumlarının ve geribildirimlerin yönlendirmeleriyle projenin geliştirilmiş olması gerekiyor. Bu fırsat, eksikliklerini fark edip kendini geliştiren projelere sunuluyor.

İstatistiklere göre projelere gelen desteğin %30’u aile ve arkadaşlarca yapılıyor. Birinci halka olarak aile ve arkadaşlar, daha sonra ise ait olunan diğer ağlar çok önemli. İlk destekçilerin paylaşımları, onların arkadaş ve ağlarının dahil olması ile halkalar gittikçe büyüyerek projeni büyük kitlelere ulaştırıyor. Bir diğer taraftan Fongogo ağında bulunan kişiler ve diğer projelere destek olmak için gelen kişiler de projen ile ilgileniyor. Bütün bu kişiler ya sana destek olmak istediklerinden, ya projene inandıklarından ya ödülü cazip bulduklarından ya da bunların hepsini düşünerek sana katkıda bulunuyorlar.

Fongogo’nun şimdilik yalnızca Türkçe olması dışında yurtdışından destek almanı engelleyecek hiçbir şey yok!

Fongogo dünyanın her yerinden gelecek projelere açık. Fakat yurtdışı projeleri farklı bir prosedür gerektirdiğinden, şimdilik hesap bilgilerinin Türkiye'de olması şartıyla projeni oluşturabilirsin! Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geç.

Hedefinize ulaştığınız takdirde birey veya şirket olarak açılan Destek ve Cansuyu Projelerinde toplanan fon üzerinden Fongogo hizmet bedeli olarak %10+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Yardım toplama izni olan STK'ların açtığı Destek Projelerinde ise Fongogo hizmet bedeli olarak toplanan fon üzerinden %5+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Kumbara Projelerinde ise Fongogo hizmet bedeli olarak toplanan fon üzerinden %10+KDV oranında servis ücreti alınmaktadır. Fongogo hizmet bedeline ek olarak ödeme sistemi hizmet bedeli alınacaktır. Başarısız projelerden herhangi bir servis ücreti alınmamaktadır.

Toplam destek üzerinden yukarıda belirtilen servis ücretleri kesilip geri kalan para hesabınıza transfer olur.

Google Analytics raporu, paralı sosyal medya reklamlarınızdan gelen dönüşleri ölçmeniz ve kampanya sayfanızla ilgili ziyaretçi verilerinin canlı olarak ölçümlenmesini sağlar. Ziyaretçi bilgilerinin takibini yapmanız için size göndereceğimiz Google Analytics raporunun source/medium kısmını düzenli olarak inceliyor olmanız çok önemli. Bu rapor üzerinden en çok trafik aldığınız kanalları takip edip projenizle ilgili yapacağınız iletişimin ağırlığını bu kanallara yöneltebilirsiniz. Ölçümlediğiniz, anlamlı veriler üzerinden hareket ederek projenizi başarıya ulaştırma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Proje oluşturma safhasında Analytics raporuna erişim istendiği takdirde Google üzerinden tarafına otomatik bir mail iletilecektir. Maildeki link üzerinden projen süresince canlı kalacak ve proje sayfanla ilgili önemli metrikleri görebileceğin canlı rapora ulaşabilirsin. Projene dair vereceğin paralı reklamının metriklerini ölçmek istersen bu link üzerinden zorunlu alanları doldurup, çıkan kodu reklam vereceğin platformdaki ilgili UTM alanına girmen yeterli.

Aşağıdaki URL Builder ile çok basit şekilde ve kazaya mahal vermeden UTM (ziyaretçileriniz ve trafik kaynaklarınızla ilgili önemli dataları takip edebilmeniz için önceden belirlenmiş metin kodları) oluşturarak çıkan kodu reklam vereceğiniz mecraların ilgili aranlarına yerleştirebilirsiniz. Sonrasında da takibini Analytics ekranından yapabilirsiniz.

https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

Mimimumda utm_source, utm_medium ve utm_campaign parametrelerini kullanmanız sağlıklıdır.
Facebook ve Instagram kampanyalarını birlikte açıyorsanız utm_source yerine "facebookinstagram" ya da sizin için anlamlı başka bir şey yazabilirsiniz. Eğer ayrı ayrı açıyorsanız da her bir sosyal platform için şu sistemi uygulayabilirsiniz:

utm_source=platform-adi
utm_medium=paid_social
utm_campaign=kampanya-adiniz

En son elinizde örnek olarak şöyle bir URL olacak:

https://fongogo.com/Project/bogazici-hayvan-3?utm_source=instagram&utm_medium=paid_social&utm_campaign=ig-yeni-bagisci

Kitle fonlaması işlemleri çeşitli oranlarda risklere tabidir. Bunlar arasında yatırımın kısmi yada tümünün kaybı, payların devir imkânının kısıtlı olabileceği, kar payı da dahil olmak üzere herhangi bir getiri elde edilememesi ve yatırım yapılan girişimin ticari hedeflerine ulaşamaması gibi riskler bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir. Kitle fonlama faaliyetleri riskleri için Genel Risk Bildirimi’mizi, karşılaşabileceğiniz risk tipleri için Özel Risk Bildirimi’mizi inceleyebilirsiniz.

Fongogo, III-35/A.2 sayılı Kitle Fonlaması Tebliği (“Tebliğ”) kapsamında paya dayalı kitle fonlaması faaliyetinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından listeye alınmış bir şirkettir. Paya dayalı kitle fonlaması ve bu kapsamda platformların sunduğu hizmetlere yahut diğer kitle fonlaması faaliyetlerine ilişkin bilgilere internet sitemiz ve Tebliğ aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Fongogo hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi veya yatırım analizi sunmaz, bir girişimci veya girişim şirketine ilişkin yatırım önerisinde bulunmaz, yatırımın belirli bir yatırımcı için uygunluğunu teyit etmez, saklama hizmeti sunmaz ve hiçbir durumda bu e-postanın içeriği bu şekilde yorumlanamaz. Kişiler kendi yatırım kararlarını, kendileri, gerekli belgeleri inceleyerek, yatırımcı gereksinimlerini, yatırım limitlerini ve yatırım konusu araçları yeniden satma imkanı hakkında ayrıntılı bilgiler edinerek ve her türlü yatırım kararının riskler içerebildiğini gözeterek vermelidir. Kitle fonlaması ve Platform’da yayımlanan ilgili kampanyalar özelinde bu risklere ilişkin çeşitli bilgilere konu ile ilgili bilgilendirme formları veya açıklamalar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.