Yatırım
Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerin (gerçek ve tüzel) yatırım yapabilmesi için MKK nezdinde hesap açmaları gerekir.
MKK’da kaydınız olmadığından ya da kaydınız nitelikli olmayan yatırımcı olarak bulunduğundan dolayı yatırım limitlerine tabi iseniz ve nitelikli yatırımcı olduğunuzu düşünüyorsanız bizimle kontağa geçiniz.
- Yatırımınızı kaybetme ihtimalinizin farkında olun. Asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazla yatırım yapmayın.
- Anladığınız işlere yatırım yapın. Sevdiğiniz bir ürün veya misyonu tercih edin.
- Araştırmanızı yapın. Girişimin kampanya sayfasını ve bilgi formunu inceleyin. Ayrıca kuruculara kampanya sayfasındaki Soru/Cevap kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.
- Yatırımlarınızı çeşitlendirin. Yatırım riskinizi azaltmak adına tek bir büyük yatırımdan ziyade birden fazla küçük yatırım yapmak daha iyidir.
- Girişime yatırım yapmış nitelikli yatırımcılara bakın. Platformumuzda takip ettikleriniz listenize üyeler ekleyip bu üyelerin yatırımlarını takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa yatırım rasyonelleri hakkında bu üyelerle kontağa geçebilirsiniz.
Erken safha girişim yatırımları yüksek getirili oldukları kadar uzun vadeli ve riskli yatırımlardır. Bu nedenle platformumuz üzerinden satın aldığınız payları en az 3 yıl elinizde tutacağınızı varsayın. Bununla beraber risk sermayesi yatırımları yaparken yaptığınız bütün yatırımı kaybedebileceğiniz riskini de göze almalısınız.
- Girişim başarısız olabilir veya yatırımcılara getiri sağlayacak kadar büyümeyebilir. Böyle bir durumda, paranızı geri alamama riskiniz bulunur
- Girişim başarılı olsa bile yatırımınızı nakde çevirmeniz zaman alabilir. Erken safha şirketler, temettü dağıtmak yerine, buldukları fonları ve gelirlerini şirketi büyütmek için kullanmak isterler. O yüzden uzun bir süre temettü de alamayabilirsiniz. Bu, yatırımınızın, uzun bir süre (genellikle 3-5 yıl) kilitleneceği anlamına gelir ve gerekliyse payınızı satma veya yatırımınızı hızlı bir şekilde geri çekme olasılığınız yoktur.
- Şirketteki hisse oranınız, yeni yatırım turları ile beraber seyrelmeye uğrayabilir. Hisse sayınız aynı kalsa da yeni yatırım turları sermaye artırımı şeklinde olduğundan dolayı şirketin toplam hisse sayısı çoğalır. Eğer şirket daha sonraki bir tarihte (çoğu girişimin yaptığı gibi) yeni yatırım turlarına gerçekleştirirse ve siz bu yatırım turlarına katılmaz iseniz, hisse oranınız ilk satın aldığınıza göre azalabilir. Oranınızın azalması kötü bir şey değildir çünkü payına sahip olduğunuz pasta büyümektedir, ancak bu farkında olmanız gereken bir husustur.
Riskler hakkında daha detaylı bilgi almak için Genel Risk Bildirimimiz ’i inceleyebilirsiniz.
- Kredi kartı
Kredi kartı ile yapılan ödemelerde Takasbank ödeme ekranına yönlendirilirsiniz. Ödemenin kendi adınıza düzenlenmiş kredi kartından yapılması zorunludur - EFT
EFT ile ödeme seçildiğinde Takasbank nezdinde ilgili girişim adına açılan ve fonun gönderileceği Takasbank hesabının IBAN bilgisi görüntülenir. Aynı zamanda Fongogo tarafından yatırımınıza dair bir referans kodu oluşturulur. Ödemenizin Takasbank tarafından doğrulanması için bankanızdan ödemenizi yaparken EFT açıklamasına bu kodu girmelisiniz. Ödemenizi yapıp Takasbank doğrulaması yapıldıktan sonra yatırımınız sisteme girilmiş olacaktır. Sistemimiz üzerinden yatırım talebinizi ilettikten sonra EFT’nizi yapmanız için 2 iş gününüz bulunmaktadır. Bu süre içinde transferinizi yapmazsanız yatırım talebiniz iptal edilecektir.
Girişimin, bilgi formunda sunduğu bilgilerde materyal değişiklikler olduğu takdirde bilgi formunu revize etmesi ve yatırım komitemiz tarafından yeniden onaylanması gerekmektedir. Revize bilgi formu yayınlandıktan sonra revize tarihine kadar yatırım yapmış yatırımcıların cayma hakları yeniden başlayacaktır.
Kampanya, hedef fon (varsa ek fon) miktarı kadar fon talebi geldiği takdirde erken sonlandırılabilir. Bu durumda hedef fon (varsa ek fon) miktarına ulaşılması itibariyle 48 saatlik cayma sürecine girilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılmazsa sistem tarafından otomatik olarak kapanış sürecine geçilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılırsa cayılan tutar yeni yatırımlardan karşılanır. Hedef Fon (varsa Ek Fon) Girişimci tarafından seçilmiş dağıtım yöntemine göre yatırımcılar arasında dağıtıma tabi tutulur. Dağıtıma tabi tutulmayan fazla fonlama tutarı yatırımcılara iade edilir.
Kampanyanın Süre Sonunda Sonlanması:
Kampanya, hedef fon (varsa ek fon) miktarı kadar fon talebi geldiği takdirde sonlandırılmaz. Kampanya süresi sonuna kadar beklenir. Bu durumda hedef fon (varsa ek fon) miktarına ulaşılsa bile kampanya süresi sonuna kadar beklenir. Kampanya süresi sonunda 48 saatlik cayma sürecine girilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılmazsa sistem tarafından otomatik olarak kapanış sürecine geçilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılırsa cayılan tutar yeni yatırımlardan karşılanır. Hedef Fon (varsa Ek Fon) Girişimci tarafından seçilmiş dağıtım yöntemine göre yatırımcılar arasında dağıtıma tabi tutulur. Dağıtıma tabi tutulmayan fazla fonlama tutarı yatırımcılara iade edilir.
Yatırım Sonrası Süreç
- Tüm yatırım kuruluşlarında bulunan portföylerinin hesap durumlarını takip edebilir,
- Tüm yatırım kuruluşlarında bulunan hesapların hareketlerini izleyebilir,
- Rehin/Teminat işlemlerinin takibini yapabilir,
- Ödünç pay senedi piyasası işlemlerinin takibini gerçekleştirebilir,
- Yatırımcı blokajı işlemlerini uygulayabilir,
- Kitle fonlama sistemi limit bilgilerini kontrol edebilir,
- Hak kullanım bilgilerini takip edebilir,
- EGKS temsilcilik işlemlerini yürütebilir,
- Yatırımcı bilgilendirme servisinden (YBS) faydalanabilir,
- Rapor gönderim servisinden faydalanabilir,
Fongogo yatırım üzerinden yapmış olduğunuz yatırımları e-Yatırımcı üzerinden görebilirsiniz. Platformumuz üzerinden yapmış olduğunuz yatırımların birim nominal (beher) değeri 0,01 Türk lirası değerinde olup paylarınız e-Yatırımcıda 1 Türk lirası nominal nominal değer üzerinden görünmektedir. Bu nedenle yapmış olduğunuz yatırım tutarını görebilmeniz için pay birim fiyatı 100 payın değerini ifade etmektedir.
Örnek vermek gerekirse pay fiyatı 1.89 Türk lirası olan girişime platformumuz üzerinden 125 TL yatırım yaptığınızda 66 adet paya sahip olursunuz. E-yatırımcıda bu paylarınız 0,66 adet ve pay fiyatı ise 189 TL olarak görünür.
Mevzuat gereği yatırım almış olan girişimler kampanya bitiş tarihinden itibaren 6 aylık dönemler itibariyle fon kullanım raporu sağlamakla ve 1.362.000 TL üzerindeki fonlamalarda her yıl ve fon kullanım tarihi itibariyle özel bağımsız denetim raporu, 1.362.000 TL altındaki fonlamalarda ise fon kullanım tarihi itibariyle özel bağımsız denetim raporu hazırlatmakla yükümlüdürler. Fonlama kampanyası sonlandıktan sonra kampanya sayfasında o kampanyanın yatırımcılarına özel bir Yatırım Takip sekmesi açılır. Bu sekmeden yukarıda bahsi geçen bilgilere ve şirketin periyodik finansallarına ve KPI’larına ulaşabilirsiniz.
Yatırımlarınızı aynı zamanda e-CAS ve e-Yatırımcı uygulamalarından da takip edebilirsiniz. Bu uygulamalar, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun yatırımcı bilgilendirme hizmetleri kapsamında devreye aldığı sistemlerdir.
Fon toplayan girişim şirketinin anonim şirket olması durumunda; SPK düzenlemeleri çerçevesinde kampanya süresinin sona ermesini takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını
müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.
Fon toplayan girişim şirketinin limited şirket olması durumunda, kampanya süresinin sona ermesini takip eden doksan gün içinde anonim şirkete dönüşüm işlemleri tamamlanır. Dönüşüm işlemlerinin tamamlanmasını takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon
tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir.
Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.
Bu süre zarfında yatırımlarınızı https://yatirim.fongogo.com üzerinden görebilirsiniz.
Fon toplayan girişim şirketinin anonim şirket olması durumunda; SPK düzenlemeleri çerçevesinde kkampanya süresinin sona ermesini takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını
müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.
Fon toplayan girişim şirketinin limited şirket olması durumunda, kampanya süresinin sona ermesini takip eden doksan gün içinde anonim şirkete dönüşüm işlemleri tamamlanır. Dönüşüm işlemlerinin tamamlanmasını takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon
tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir.
Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.
Bu süre zarfında yatırımlarınızı https://yatirim.fongogo.com üzerinden görebilirsiniz.
Kitle Fonlaması Tebliğine göre, Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla toplanan fonların bilgi formunda ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimi Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından
“GDS 3000 – Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri Standardı” kapsamında makul veya sınırlı güvence denetim raporu hazırlanmak suretiyle yerine getirilir.
Güvence Denetimi Standardı hakkında bilgilere https://www.kgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Kitle Fonlaması Tebliğine göre, Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla toplanan fonların bilgi formunda ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimi Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından
“GDS 3000 – Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri Standardı” kapsamında makul veya sınırlı güvence denetim raporu hazırlanmak suretiyle yerine getirilir.
Güvence Denetimi Standardı hakkında bilgilere https://www.kgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Vergi Muafiyeti
- Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcılar: Lisans almadan önceki iki yıl için, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan gelir unsurlarının veya ücretli çalışanlar için yıllık ücretlerinin gayrisafi tutarları toplamı olarak ifade edilen yıllık gayrisafi geliri en az 272.400 TL olan veya Müracaat anında sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetin toplam değeri en az 1.362.000 TL olan yatırımcıları ifade eder. Ancak; ikamet edilen konut veya bu konutu ipotek ederek alınan herhangi bir kredi, sigorta sözleşmelerinden doğan haklar ve emeklilik primi şeklinde kazanılan mali haklardan ölüm veya emeklilik halinde ödenecek tutarlar, kişisel servetin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
- Tecrübeli yatırımcılar: 1) Banka ve finansal kuruluşlarda fon veya portföy yöneticisi olarak ya da banka ve finansal kuruluşların küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı, proje finansmanı veya kurumsal finansman birimlerinde veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları dahil girişim sermayesi şirketlerinde müdür veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olan veya, 2) Lisans alınmadan önce son beş yıl içinde en az iki yıl, yıllık cirosu en az 25.000.000 TL olan bir işletmede genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalışan veya, 3) BKY ağlarının birine lisans alınmadan önce en az bir yıl süreyle üyeliği bulunan ve müracaat sırasında son mali yıldaki net satışları 5.000.000 TL’nin altında olan ve halka açık olmayan bir veya daha fazla şirkette BKY olarak ortak olan veya, 4) Başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemek amacıyla kurulmuş olan yurt içi kuluçka merkezlerinde ya da teknoloji geliştirme merkezlerinde en az iki yıl tecrübesi bulunan ve bu merkezlerdeki başlangıç veya büyüme aşamasındaki bir veya daha fazla şirkete asgari 20.000 TL sermaye koyan, kişileri ifade eder.