Yatırım

Neredeyse herkes! Kitle fonlamasının en güzel yanı da bu. 18 yaşından büyük olmak kaydıyla Türkiye’de yerleşik yada yerleşik olmayan tüm gerçek ve tüzel kişiler paya dayalı kitle fonlama platformları aracılığı ile yatırımcı olabilir. Yatırımcılar, nitelikli ve nitelikli olmayan yatırımcı olarak ikiye ayrılır. Bize sağladığınız bilgilerle Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan nitelikli yatırımcı olup olmadığınız sorgulanır. Nitelikli yatırımcı olduğunuz teyit edildiği takdirde yapabileceğiniz yatırımın bir üst limiti yoktur. Eğer nitelikli yatırımcı statüsünde değilseniz mevzuatın getirdiği yıllık limitler çerçevesinde yatırım yapabilirsiniz. Yatırımcı kaydınız MKK’da bulunmuyorsa üyeliğiniz platformumuzda nitelikli olmayan yatırımcı olarak oluşturulur ve MKK’da kayıt numaranız oluşur ve size bildirilir.

Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerin (gerçek ve tüzel) yatırım yapabilmesi için MKK nezdinde hesap açmaları gerekir.

MKK’da kaydınız olmadığından ya da kaydınız nitelikli olmayan yatırımcı olarak bulunduğundan dolayı yatırım limitlerine tabi iseniz ve nitelikli yatırımcı olduğunuzu düşünüyorsanız bizimle kontağa geçiniz.

Yerli ve yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar, sigorta şirketleri, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, emekli ve yardım sandıkları, vakıflar, Sosyal Sigortalar Kanununun ilgili maddesince kurulmuş sandıklar, kamuya yararlı dernekler ile nitelikleri itibariyle bu kurumlara benzer olduğu Kurulca belirlenecek diğer yatırımcılar ve sermaye piyasası araçlarının ihraç tarihi itibariyle en az 1.000.000 tutarında Türk Lirası, yabancı para veya sermaye piyasası aracına sahip gerçek ve tüzel kişiler kanunda nitelikli yatırımcı olarak tanımlanmaktadır. Nitelikli yatırımcıların yıllık yatırım limitleri bulunmaz. Nitelikli yatırımcı olduğunuzu düşünüyorsanız bizimle kontağa geçebilirsiniz.

Nitelikli yatırımcı olmayan gerçek kişiler, eğer platformumuza gelir beyanında bulunmamışlarsa, bir takvim yılı içerisinde paya dayalı kitle fonlaması yoluyla azami 250.000 Türk Lirası yatırım yapabilirler. Ancak bu sınır 1.000.000 Türk Lirasını aşmamak kaydıyla yatırımcının platforma beyan ettiği yıllık net gelirinin %10’u olarak uygulanabilir.

Bu işlemi sizin için kolaylaştırdık. Profilinizden size tanımlı yıllık limit bilginizi görebilirsiniz. Takvim yılı içinde bütün paya dayalı kitle fonlama platformlarından yaptığınız yatırım miktarları toplam limitinizden düşülecek ve kalan miktarla yatırımlarınızı gerçekleştirirsiniz. Bir sonraki takvim yılı başlangıcında limitleriniz yenilenmiş olacaktır. Nitelikli yatırımcılar için yatırım limitleri geçerli değildir.

Gelir beyanı bir yıl içerisinde elde ettiğiniz ve TL cinsinden beyanda bulunduğunuz toplam gelirinizdir. Bu bilgiyi Yatırımcı Bilgileri bölümünde girebilirsiniz. Bu alana bir tutar girmediğimizde veya 1.500.000 TL’ye kadar bir tutar girdiğinizde bir yıl içerisinde işlem sınırınız Nitelikli Olmayan Yatırımcılar için 250.000 TL olarak belirlenir. Nitelikli Olmayan Yatırımcı olarak kayıtlıysanız bu sınırı 1.000.000 TL’ye kadar artırmanız mümkündür. Bunun için Gelir Beyanı alanına 6.000.000 TL’ye kadar tutar girebilirsiniz. Girilen tutarın %10 ’u oranında ve anında işlem limitiniz yükseltilir. Yıllık kalan işlem limitinizi platformumuzda Yatırımlarım bölümünden, MKK e-Yatırımcı uygulamasından veya linkinden takip edebilirsiniz.

Bu tür yatırımlar uzun vadeli olup, şirketin geleneksel finans bulma yöntemlerinden öte (bir kredi veya hibeden daha ziyade) şirketin büyümesine yardımcı olmak için kullanılır. Bankadan alınan kredi gibi anapara ve faiz geri ödemesi olmadığından nakit akışları gelişmekte olan daha erken safha şirketler tarafından tercih edilirler. Yatırımcılar, sağladıkları fonla şirketlere azınlık ortak olurlar. Şirketin değeri arttıkça paylarının değeri de yükselir ve yatırımcılar bir satış ya da halka arz ile yüksek değerden paylarını satarak kar elde ederler.

Bizim tavsiyemiz? Ufak adımlarla başlayın!
  1. Yatırımınızı kaybetme ihtimalinizin farkında olun. Asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazla yatırım yapmayın.
  2. Anladığınız işlere yatırım yapın. Sevdiğiniz bir ürün veya misyonu tercih edin.
  3. Araştırmanızı yapın. Girişimin kampanya sayfasını ve bilgi formunu inceleyin. Ayrıca kuruculara kampanya sayfasındaki Soru/Cevap kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.
  4. Yatırımlarınızı çeşitlendirin. Yatırım riskinizi azaltmak adına tek bir büyük yatırımdan ziyade birden fazla küçük yatırım yapmak daha iyidir.
  5. Girişime yatırım yapmış nitelikli yatırımcılara bakın. Platformumuzda takip ettikleriniz listenize üyeler ekleyip bu üyelerin yatırımlarını takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa yatırım rasyonelleri hakkında bu üyelerle kontağa geçebilirsiniz.
Bunların yatırım önerileri değil ipuçları olduğunu ve neye yatırım yapacağınız hakkında kendi kararlarınızı vermeniz gerektiğini unutmayın

Erken ve büyüme aşamasındaki işletmelere yatırım yapmak, yatırım yaptığınız tüm parayı kaybetme riskini taşır. Yaşam standardınızı etkilemeyecek şekilde yatırım yapmaya önem göstermelisiniz. Her bir yatırımcının mali durumu farklıdır; ancak yatırım portföyünüzde çeşitlilik yaratma ve getirinizi ve riskinizi dağıtmak amacıyla yatırım portföyünüzde çeşitli enstrümanların olması önemli. Portföyünüzdeki getiriyi yükseltme amacıyla kitle fonlaması yatırımlarına yer verebilirsiniz. Genel kural olarak, aktif melek yatırımcılar, risk iştahlarına bağlı olarak, yatırıma hazır sermayelerinin %5 ila %20'sini aşmamak üzere erken aşamalı işletmelere yatırım yapma eğilimindedir. Melek yatırımcı olmayan küçük yatırımcılar ise bu oran %10’u geçmemelidir. Yatırım tavsiyesine ihtiyacınız varsa, lütfen bir profesyonel danışmanla iletişime geçin.

Bizim tavsiyemiz birçok. Bütçenizi tek bir yatırım fırsatına bağlamaktansa birçok fırsata bölerek riskinizi azaltmış olursunuz. Örneğin yıllık bütçeniz 50.000 TL ise bunu tek bir şirket yerine 10 tane şirkete 5.000’er TL olarak bölmeniz daha doğru olacaktır. Bu sayede yaptığınız yatırımların bir çoğu başarılı olmasa da aralarından başarılı olanlar sayesinde yaptığınız toplam yatırımı katlama olanağınız olur.

Erken aşama yatırımlar yüksek derecede risklidir ve ileriki yatırım turlarında yatırımcılar hisse oranlarının küçülmesine maruz kalabilirler. Dolayısıyla yatırımcılar 5 yıl içerisinde en az 10 katı kadar kazandırma potansiyeli olan girişimlere yatırım yapmayı isterler. Profesyonel yatırımcılar 5 ile 7 sene içerisinde 20-30 kat getirisi olan şirketleri ararlar. Dünya genelinde, erken aşama yatırımcıların başarı beklentileri %20- %30 aralığındadır. Yani her 10 yatırımdan sadece 2-3 tanesinin hedeflenen başarıya ulaşılabileceği ön görülür. Bu yüzden de yatırımcılar genel olarak portföylerinin çeşitliliğine önem vermektedir.

Yatırımınızdan kazanç elde edebilmenizin ana yolu, payınızı kar elde edecek şekilde satmanızdır. Bu satış şirketin büyüyerek ileride daha büyük bir şirkete satışı, şirketin halka arzı ya da üçüncü partilerin hisselerinize talip olmasıyla gerçekleşebilir. Alternatif olarak, bazı şirketler temettü ödemeye başlayabilir. Temettü ödemesi kararının genel olarak, şirketin ciddi büyümesi beklenmediği noktada ortaya çıktığını belirtmekte fayda var. Aksi takdirde, şirket karlılığı genel olarak, şirketin bir sonraki evre büyümesi için kullanılmak istenecektir.

Erken safha girişim yatırımları yüksek getirili oldukları kadar uzun vadeli ve riskli yatırımlardır. Bu nedenle platformumuz üzerinden satın aldığınız payları en az 3 yıl elinizde tutacağınızı varsayın. Bununla beraber risk sermayesi yatırımları yaparken yaptığınız bütün yatırımı kaybedebileceğiniz riskini de göze almalısınız.

Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, erken safha girişimlere yatırım yapmanın getirdiği riskler vardır:
  • Girişim başarısız olabilir veya yatırımcılara getiri sağlayacak kadar büyümeyebilir. Böyle bir durumda, paranızı geri alamama riskiniz bulunur
  • Girişim başarılı olsa bile yatırımınızı nakde çevirmeniz zaman alabilir. Erken safha şirketler, temettü dağıtmak yerine, buldukları fonları ve gelirlerini şirketi büyütmek için kullanmak isterler. O yüzden uzun bir süre temettü de alamayabilirsiniz. Bu, yatırımınızın, uzun bir süre (genellikle 3-5 yıl) kilitleneceği anlamına gelir ve gerekliyse payınızı satma veya yatırımınızı hızlı bir şekilde geri çekme olasılığınız yoktur.
  • Şirketteki hisse oranınız, yeni yatırım turları ile beraber seyrelmeye uğrayabilir. Hisse sayınız aynı kalsa da yeni yatırım turları sermaye artırımı şeklinde olduğundan dolayı şirketin toplam hisse sayısı çoğalır. Eğer şirket daha sonraki bir tarihte (çoğu girişimin yaptığı gibi) yeni yatırım turlarına gerçekleştirirse ve siz bu yatırım turlarına katılmaz iseniz, hisse oranınız ilk satın aldığınıza göre azalabilir. Oranınızın azalması kötü bir şey değildir çünkü payına sahip olduğunuz pasta büyümektedir, ancak bu farkında olmanız gereken bir husustur.
Birçok yatırımcı, getirileri yüksek yatırımlara bağlı riskleri hafifletmek amacıyla risk/getiri oranları değişken farklı enstrümanlara yatırım yapmak isterler. Portföy oluşturmak ve tek bir girişime bağlı riskleri dağıtmak amacıyla Fongogo üzerinden tek bir girişime büyük miktarda yatırım yapmak yerine birçok girişime küçük yatırımlar yapmanızı tavsiye ederiz.

Riskler hakkında daha detaylı bilgi almak için Genel Risk Bildirimimiz ’i inceleyebilirsiniz.

İşlemler çok kolay. Kayıt olup Yatırımcı Bilgileri’nizi doldurmanız ve e-Devlet sorgulamanızı yapmanız yeterlidir. İlgili yatırımınıza karar verdiğinizde, girişimin kampanya sayfasından Yatırım Yap’a tıklayarak ödeme ekranına gelirsiniz. Bu alanda istediğiniz tutarda ödemenizi kredi kartı ya da EFT olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Fongogo Yatırım’da bir şirkete yatırım yaparsanız o şirkette doğrudan pay sahibi olursunuz. Yatırım yaptığınız tutar, şirketin değerlemesine bağlı olarak alacağınız hisse oranını belirler. Sağlanan fon miktarları kampanya süresince emanet yetkilimiz olan Takasbank’ta Girişimci Hesabı altında toplanır. Kampanya süresince bu hesap bloke olup ne platformumuzun ne de girişimcinin erişimi olacaktır. Kampanya başarıyla hedef fonuna ulaştığı takdirde hesaptaki payların yatırımcılara dağıtılmasından sonra toplanan fon miktarı girişimciye transfer edilir. Fonlar yalnızca sermaye artırımı suretiyle çıkarılacak payların yatırımcı hesaplarına aktarılması karşılığında girişim şirketine aktarılır. Kampanya fon hedefine ulaşamazsa toplanan fon miktarı yatırımcıya kesintisiz iade edilir.

Fongogo Yatırım üzerinden kredi kartı ve EFT olarak 2 şekilde ödeme yapabilirsiniz.
  1. Kredi kartı
    Kredi kartı ile yapılan ödemelerde Takasbank ödeme ekranına yönlendirilirsiniz. Ödemenin kendi adınıza düzenlenmiş kredi kartından yapılması zorunludur
  2. EFT
    EFT ile ödeme seçildiğinde Takasbank nezdinde ilgili girişim adına açılan ve fonun gönderileceği Takasbank hesabının IBAN bilgisi görüntülenir. Aynı zamanda Fongogo tarafından yatırımınıza dair bir referans kodu oluşturulur. Ödemenizin Takasbank tarafından doğrulanması için bankanızdan ödemenizi yaparken EFT açıklamasına bu kodu girmelisiniz. Ödemenizi yapıp Takasbank doğrulaması yapıldıktan sonra yatırımınız sisteme girilmiş olacaktır. Sistemimiz üzerinden yatırım talebinizi ilettikten sonra EFT’nizi yapmanız için 2 iş gününüz bulunmaktadır. Bu süre içinde transferinizi yapmazsanız yatırım talebiniz iptal edilecektir.

Yatırım talebinizi ilettikten sonra 48 saatlik cayma hakkınız bulunmaktadır. Bu süre zarfında, isterseniz yatırımınızı tekrar gözden geçirebilir ve geri alabilirsiniz. Cayma durumunda yapmış olduğunuz ödeme şekline göre iade işlemleriniz gerçekleştirilecektir. Bu süreyi aştığınız takdirde yatırımınız kesinleşmiş olup fonlama başarılı sonuçlandığında geri iadesi söz konusu olmayacaktır.

Girişimin, bilgi formunda sunduğu bilgilerde materyal değişiklikler olduğu takdirde bilgi formunu revize etmesi ve yatırım komitemiz tarafından yeniden onaylanması gerekmektedir. Revize bilgi formu yayınlandıktan sonra revize tarihine kadar yatırım yapmış yatırımcıların cayma hakları yeniden başlayacaktır.

İadeler 1. Yatırımınızı takiben cayma hakkınızı kullandığınızda, 2. Kampanyanın kampanya süresinde hedef fonuna ulaşamadığı durumlarda ve 3. Kampanyaya hedef fon + ek fondan daha fazla talep geldiği durumlarda yapılır. 1. ve 2. senaryolarda tüm yatırımınız iade olurken 3. senaryoda kısmi iade gerçekleşir.

Fongogo’da ödeme ekranında yatırım yapmak istediğiniz TL miktarını girersiniz. Kampanya başarılı bir şekilde sonlandıktan sonra fazla fonlama oranını ve tahsisat yöntemini de hesaba katarak yaptığınız ödemenin varsa geri iadesi yapılır. Hak kazandığınız hisse miktarı, gerçekleşen yatırım tutarınızın pay satış fiyatına bölünmesi ile ortaya çıkar

Hayır. Platformda listeleme yapmak için şirketlerin ilgili tüm yasal ve yatırımla ilgili dokümanları sağlamalarını talep etmekteyiz. Yatırım komitemiz tarafından uygun bulunmayan girişimleri baştan süreç içinde eleriz. Yasa dışı veya etik olmayan etkinliklere katılan ya da yatırımcılara hitap etmeyeceğine inandığımız herhangi bir işletmeye platformda fon toplamak için izin vermeyiz. Ancak, mevzuat gereği yatırımcıların ne kadar yatırım yapmaları gerektiği ve hangi şirketlere yatırım yapmaları konusunda tavsiyede bulunamayız.

İzin verilen kampanya süresinde (60 gün), şirket hedef fonlama tutarına ulaşamaz ise, Fongogo Yatırım herhangi bir şekilde sürenin uzaması kararını alamaz ve kampanya kapanır. Yatırımcılara ilgili bilgi maili gönderilir, blokede olan ödemeleri kendilerine iade edilir.

Fongogo’da yatırımcı üyeler yaptıkları işlem başına kullandığımız ödeme sisteminin işlem bedelini ödemekten sorumludur. Bu bedel toplam yatırım tutarına eklenerek ödenecek tutara yansıtılır. Yatırımcı ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Evet. Yatırım yapılabilmesi için yatırımcının Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda kayıtlı olması gerekmektedir. Yatırımcının MKK kaydı yoksa bir yatırım kuruluşu aracılığıyla MKK kaydı yapılabilir.

Girişimler hedef fonlarının üzerinde fon talebi alabilirler. Bu sayede Kampanya hedeflerini aşmış olsa dahi yatırımcılar tarafından pay alımı yapılabilir. Fazla fonlama durumlarında fonlama limitiniz hedef fon + ek fon olduğundan fazla fonlama miktarının yatırımcılara kısmi iadesi yapılmalıdır. Fongogo kampanyalarında 3 farklı tahsisat yöntemi bulunur: FİFO: Bu yöntemde ilk yatırım yapan yatırımcı ilk pay alma hakkına sahiptir. NİTELİKLİ ÖNCELİKLİ ORANSAL : Bu yöntem ile pay dağıtımında; ilk olarak nitelikli yatırımcılara önceliklendirilir. Nitelikli yatırımcılardan arta kalan pay adetleri kalan yatırımcılar arasında oransal olarak dağıtılır. ORANSAL : Bu yöntem ile pay dağıtımında; ek fon dahil girişimci tarafından arz edilen toplam pay adedi, tüm yatırımcılar tarafından talep edilen toplam pay adedine oranlanır. Bulunan oran her bir yatırımcının talep ettiği pay adedi ile çarpılarak yatırımcı bazında dağıtım gerçekleştirilir. Fazla fonlama durumunda tahsisat yöntemi Kampanya Bilgi Formu’nda açıklanır. Kampanya sonlandığında hedef fon + ek fon üzerindeki fon miktarı yatırımcılara bir kesinti olmadan geri iade edilir.

Kampanyanın Erken Sonlanlanması:

Kampanya, hedef fon (varsa ek fon) miktarı kadar fon talebi geldiği takdirde erken sonlandırılabilir. Bu durumda hedef fon (varsa ek fon) miktarına ulaşılması itibariyle 48 saatlik cayma sürecine girilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılmazsa sistem tarafından otomatik olarak kapanış sürecine geçilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılırsa cayılan tutar yeni yatırımlardan karşılanır. Hedef Fon (varsa Ek Fon) Girişimci tarafından seçilmiş dağıtım yöntemine göre yatırımcılar arasında dağıtıma tabi tutulur. Dağıtıma tabi tutulmayan fazla fonlama tutarı yatırımcılara iade edilir.

Kampanyanın Süre Sonunda Sonlanması:

Kampanya, hedef fon (varsa ek fon) miktarı kadar fon talebi geldiği takdirde sonlandırılmaz. Kampanya süresi sonuna kadar beklenir. Bu durumda hedef fon (varsa ek fon) miktarına ulaşılsa bile kampanya süresi sonuna kadar beklenir. Kampanya süresi sonunda 48 saatlik cayma sürecine girilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılmazsa sistem tarafından otomatik olarak kapanış sürecine geçilir. Bu süre zarfında cayma hakkı kullanılırsa cayılan tutar yeni yatırımlardan karşılanır. Hedef Fon (varsa Ek Fon) Girişimci tarafından seçilmiş dağıtım yöntemine göre yatırımcılar arasında dağıtıma tabi tutulur. Dağıtıma tabi tutulmayan fazla fonlama tutarı yatırımcılara iade edilir.

Yatırım Sonrası Süreç

Kampanya süresince yatırımcılardan toplanan fonlar, emanet yetkilimiz Takasbank nezdinde Şirket’in adına düzenlenen bloke hesapta birikir. Şirket ortaklarının ya da Fongogo’nun bu hesaba erişimleri yoktur. Kampanya süresi içinde fonlama hedefine ulaşan kampanyalar başarılı sayılır. Şirket, kampanya bitiş tarihinden itibaren 30 gün içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapmakla yükümlüdür. Eğer girişim, proje (şirket yoksa) yada Limited şirket olarak başvurmuşsa 90 gün içinde A.Ş. dönüşüm işlemini yapmakla ve kuruluş işleminin ticaret sicilini takip eden 30 gün içerisinde sermaye artırımı yapmakla yükümlüdür. Sermaye artırımını takiben Fongogo her bir yatırımcının sağladığı fon tutarını ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değer bilgisini MKK’ya iletir. Şirket ise tüm payların MKK nezdinde kayden oluşturulmasını ve hak sahiplerinin hesaplarına aktarılmasına yönelik işlemlerini bizzat kendisi veya aracı kurum aracılığı ile gerçekleştirir. Sermaye artırımınının tamamlanıp tüm payların MKK nezdinde kayden oluşturularak hak sahiplerinin hesaplarına aktarılmasıyla Takasbank nezdindeki bloke hesaptaki fon miktarı Şirket’e aktarılır.

Yatırım miktarınız MKK’da elektronik olarak saklanacağından (kaydileşme) ilmühaber ya da hisse senedine ihtiyacınız yoktur. Yatırımlarım ekranından ya da MKK’nın e-Yatırımcı portalından yatırımınıza dair bilgileri görebilirsiniz.

Özetle, yatırımcılar MKK’nın internet üzerinden hizmet verdiği e-YATIRIMCI web sitesi aracığı ile;
  • Tüm yatırım kuruluşlarında bulunan portföylerinin hesap durumlarını takip edebilir,
  • Tüm yatırım kuruluşlarında bulunan hesapların hareketlerini izleyebilir,
  • Rehin/Teminat işlemlerinin takibini yapabilir,
  • Ödünç pay senedi piyasası işlemlerinin takibini gerçekleştirebilir,
  • Yatırımcı blokajı işlemlerini uygulayabilir,
  • Kitle fonlama sistemi limit bilgilerini kontrol edebilir,
  • Hak kullanım bilgilerini takip edebilir,
  • EGKS temsilcilik işlemlerini yürütebilir,
  • Yatırımcı bilgilendirme servisinden (YBS) faydalanabilir,
  • Rapor gönderim servisinden faydalanabilir,
MKK nezdinde tanımlı mevcut yatırımcılar (Daha önce bir aracı kurum, banka veya ihraçcı şirket ile çalışan ve bu kurumlar tarafından Merkezi Kaydi Sistem’de adlarına hesap açılmış olan yatırımcılar), e-DEVLET şifreleri, MKK sicil numaraları ve şifreleri ya da TC. kimlik numaraları ve şifreleri ile e-YATIRIMCI üyesi olabilmektedirler. Şifre bilgisinin kaybedilmesi/edinilememiş olması durumunda; 444 0 655 numaralı çağrı merkezinden güvenli bir şekilde MKK şifrelerini yeniden kendileri oluşturabilmektedirler. MKK e-yatırımcı kılavuzuna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Fongogo yatırım üzerinden yapmış olduğunuz yatırımları e-Yatırımcı üzerinden görebilirsiniz. Platformumuz üzerinden yapmış olduğunuz yatırımların birim nominal (beher) değeri 0,01 Türk lirası değerinde olup paylarınız e-Yatırımcıda 1 Türk lirası nominal nominal değer üzerinden görünmektedir. Bu nedenle yapmış olduğunuz yatırım tutarını görebilmeniz için pay birim fiyatı 100 payın değerini ifade etmektedir.

Örnek vermek gerekirse pay fiyatı 1.89 Türk lirası olan girişime platformumuz üzerinden 125 TL yatırım yaptığınızda 66 adet paya sahip olursunuz. E-yatırımcıda bu paylarınız 0,66 adet ve pay fiyatı ise 189 TL olarak görünür.

Yatırım yaptığınız işe değer katabileceğinize inanıyorsanız, onlara ulaşıp, toplantı talebinde bulunabilir veya şirkette aktif bir rol üstlenmeyi önerebilirsiniz. Başlangıç ve büyüme evresindeki işletmeler genellikle çok meşguldür ama katkınızdan fayda görebilir ler. Operasyonel hızlarını etkilememek kaydıyla, girişimcilerin çoğu yatırımcının destek tekliflerini takdir ederler. İlgili şirketi arka daşlarınızla, ailenizle ve profesyonel çevrenizle paylaşarak girişimin başarısını destekleyebilirsiniz. Son olarak, şirket büyümeye devam etmek için ek yatırım turları düzenleyebilir ve bununla alakalı olarak sizinle temasa geçmek isteyebilirler.

Evet. Melek yatırımcılığın getiri potansiyeli şirketten yüksek değerleme ile çıkış (exit) potansiyeline bağlıdır. Konvansiyonel risk sermayesi dünyasında bu çıkışlar şirketin satılması ya da şirketin halka arz edilmesiyle gerçekleşir. Bu durumlarda elinizdeki hisseleri borsada değerlendirebilir ya da stratejik alıcıya satabilirsiniz. Payınızın değer artışı yatırım yaptığınız girişimin değerlemesi ile doğru orantılı olacaktır. Bu sayede yukarıda bahsi geçen çıkış senaryolarını beklemeden hisselerinizi ikincil pazarda değerlendirme fırsatınız olacak.

Günümüz itibariyle olmamak kaydıyla ikincil pazar çalışmalarımız devam etmektedir. Yakın bir zaman içinde Fongogo üzerinden almış olduğunuz payları ikincil pazarda değerlendirebileceksiniz.

Erken safha yatırımların getirileri yüksek olduğu gibi riskleri de yüksektir. Fongogo Yatırım, platform olarak yatırım yaptığınız şirketin başarılı olacağına dair bir taahhütte bulunmaz. Şirket başarılı olmaz ve öz kaynaklarını tamamıyla harcar ise tasfiyeye gidebilir ya da operasyonlarını devam ettirecek bir hızda ilerleyebilir. Böyle bir durumda, paranızı geri alamayabilirsiniz. Tasfiye sürecine katılmak istemezseniz hissenizi sembolik bir tutarda kurucu ortağa devredebilir ya da zararda olacak şekilde üçüncü bir partiye devredebilirsiniz. Bu süre zarfında, şirket ile birlikte yol alıp almayacağınız tamamıyla sizin kararınızdır.

Şirketteki hisseleriniz, yeni yatırım turları ile beraber seyrelmeye uğrayabilir. Yani, eğer şirket daha sonraki bir tarihte (çoğu girişimin yaptığı gibi) yeni yatırım turlarına giderse ve siz bu yatırım turlarına katılmaz iseniz, hisse oranınız ilk satın aldığınıza göre azalabilir. Seyrelme kendi içinde kötü bir şey değildir, ancak farkında olmanız gereken bir şeydir.

Bunu sizin için kolaylaştırdık. Fongogo profilinizden Yatırımlarım bölümünden yatırım portföyünüzü görebilirsiniz. Bu ekranda bugüne kadar yapmış olduğunuz yatırım bilgilerini ve yatırımlarınızın dağılımını görebilirsiniz. Fongogo’da yapmış olduğunuz aktif yatırımlar Yatırımlarım ekranınızda üstteki tabloda gösterilir. Bu alanda kampanyaya ve yatırımınıza dair detay bilgilere ulaşabilirsiniz. Kampanya ismine tıkladığınızda Kampanya Sayfası’na yönlendirilirsiniz. Yine bu tablo üzerinden aktif kampanyadan cayma ve daha fazla yatırım yapma gibi opsiyonlarınız bulunur. Aktif kampanyanız sonlandığında bilgiler Yatırımlarım ekranının altındaki Geçmiş Yatırımlar tablosuna aktarılacaktır.

Mevzuat gereği yatırım almış olan girişimler kampanya bitiş tarihinden itibaren 6 aylık dönemler itibariyle fon kullanım raporu sağlamakla ve 1.362.000 TL üzerindeki fonlamalarda her yıl ve fon kullanım tarihi itibariyle özel bağımsız denetim raporu, 1.362.000 TL altındaki fonlamalarda ise fon kullanım tarihi itibariyle özel bağımsız denetim raporu hazırlatmakla yükümlüdürler. Fonlama kampanyası sonlandıktan sonra kampanya sayfasında o kampanyanın yatırımcılarına özel bir Yatırım Takip sekmesi açılır. Bu sekmeden yukarıda bahsi geçen bilgilere ve şirketin periyodik finansallarına ve KPI’larına ulaşabilirsiniz.

Yatırımlarınızı aynı zamanda e-CAS ve e-Yatırımcı uygulamalarından da takip edebilirsiniz. Bu uygulamalar, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun yatırımcı bilgilendirme hizmetleri kapsamında devreye aldığı sistemlerdir.

Fon toplayan girişim şirketinin anonim şirket olması durumunda; SPK düzenlemeleri çerçevesinde kampanya süresinin sona ermesini takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.

Fon toplayan girişim şirketinin limited şirket olması durumunda, kampanya süresinin sona ermesini takip eden doksan gün içinde anonim şirkete dönüşüm işlemleri tamamlanır. Dönüşüm işlemlerinin tamamlanmasını takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.

Bu süre zarfında yatırımlarınızı https://yatirim.fongogo.com üzerinden görebilirsiniz.

Fon toplayan girişim şirketinin anonim şirket olması durumunda; SPK düzenlemeleri çerçevesinde kkampanya süresinin sona ermesini takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.

Fon toplayan girişim şirketinin limited şirket olması durumunda, kampanya süresinin sona ermesini takip eden doksan gün içinde anonim şirkete dönüşüm işlemleri tamamlanır. Dönüşüm işlemlerinin tamamlanmasını takip eden 30 iş günü içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır. Sermaye artırım işlemlerinin tamamlanmasını müteakip platform, her bir yatırımcının sağladığı fon tutarı ve bunun karşılığında çıkarılacak payların toplam nominal değeri bilgisini iki iş günü içinde MKK’ya iletilir. Sonrasında paylarınızı e-Yatırımcı üzerinden izleyebilirsiniz.

Bu süre zarfında yatırımlarınızı https://yatirim.fongogo.com üzerinden görebilirsiniz.

Kitle Fonlaması Tebliğine göre, Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla toplanan fonların bilgi formunda ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimi Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından “GDS 3000 – Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri Standardı” kapsamında makul veya sınırlı güvence denetim raporu hazırlanmak suretiyle yerine getirilir.

Güvence Denetimi Standardı hakkında bilgilere https://www.kgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Kitle Fonlaması Tebliğine göre, Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla toplanan fonların bilgi formunda ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimi Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından “GDS 3000 – Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri Standardı” kapsamında makul veya sınırlı güvence denetim raporu hazırlanmak suretiyle yerine getirilir.

Güvence Denetimi Standardı hakkında bilgilere https://www.kgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Vergi Muafiyeti

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 82. maddesi uyarınca özetle; 31.12.2017 tarihine kadar, bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler (melek yatırımcı), iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, hisse bedelinin %75'ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından, hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilmektedirler. Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 82’nci maddesinde yapılan düzenlemeyle anılan maddenin uygulama süresi 31/12/2027 tarihine kadar uzatılmaktadır. Ayrıca, yararlanılacak indirim tutarı olan “1.000.000 Türk lirası”,1 Ocak 2023 tarihinden itibaren “2.500.000 Türk lirası” olarak güncellenmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile KOSGEB tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında son 5 yıl içinde projesi desteklenen kurumlara iştirak sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran, yüzde 100 olarak uygulanmaktadır. Kanun’da yıllık indirim tutarının 1 milyon TL’yi (1 Ocak 2023 2.500.000 Türk lirası) aşamayacağı, ilgili yıl kazancından indirilemeyen kısmın izleyen yıllarda yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınabileceği hükmü de bulunmaktadır. Bireysel katılım yatırımcısı indirimi ile ilgili usul ve esaslar hakkında ayrıntılı açıklamalar “Bireysel Katılım Yatırımcısı İndirimi Hakkında Tebliğ (Seri No: 1)” de yapılmıştır. Melek yatırımcı lisansı almayla ilgileniyorsanız lütfen bize yatirim@fongogo.com’dan ulaşın.

BKY’lerin lisans sahibi olması için aşağıda yer alan yüksek gelir veya servete sahip yatırımcı ya da tecrübeli yatırımcı tanımlarındaki şartlardan herhangi birini taşıması gerekir:
  • Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcılar: Lisans almadan önceki iki yıl için, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan gelir unsurlarının veya ücretli çalışanlar için yıllık ücretlerinin gayrisafi tutarları toplamı olarak ifade edilen yıllık gayrisafi geliri en az 272.400 TL olan veya Müracaat anında sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetin toplam değeri en az 1.362.000 TL olan yatırımcıları ifade eder. Ancak; ikamet edilen konut veya bu konutu ipotek ederek alınan herhangi bir kredi, sigorta sözleşmelerinden doğan haklar ve emeklilik primi şeklinde kazanılan mali haklardan ölüm veya emeklilik halinde ödenecek tutarlar, kişisel servetin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
  • Tecrübeli yatırımcılar: 1) Banka ve finansal kuruluşlarda fon veya portföy yöneticisi olarak ya da banka ve finansal kuruluşların küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı, proje finansmanı veya kurumsal finansman birimlerinde veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları dahil girişim sermayesi şirketlerinde müdür veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olan veya, 2) Lisans alınmadan önce son beş yıl içinde en az iki yıl, yıllık cirosu en az 25.000.000 TL olan bir işletmede genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalışan veya, 3) BKY ağlarının birine lisans alınmadan önce en az bir yıl süreyle üyeliği bulunan ve müracaat sırasında son mali yıldaki net satışları 5.000.000 TL’nin altında olan ve halka açık olmayan bir veya daha fazla şirkette BKY olarak ortak olan veya, 4) Başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemek amacıyla kurulmuş olan yurt içi kuluçka merkezlerinde ya da teknoloji geliştirme merkezlerinde en az iki yıl tecrübesi bulunan ve bu merkezlerdeki başlangıç veya büyüme aşamasındaki bir veya daha fazla şirkete asgari 20.000 TL sermaye koyan, kişileri ifade eder.

Kitle fonlaması işlemleri çeşitli oranlarda risklere tabidir. Bunlar arasında yatırımın kısmi yada tümünün kaybı, payların devir imkânının kısıtlı olabileceği, kar payı da dahil olmak üzere herhangi bir getiri elde edilememesi ve yatırım yapılan girişimin ticari hedeflerine ulaşamaması gibi riskler bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir. Kitle fonlama faaliyetleri riskleri için Genel Risk Bildirimi’mizi, karşılaşabileceğiniz risk tipleri için Özel Risk Bildirimi’mizi inceleyebilirsiniz.

Fongogo, III-35/A.2 sayılı Kitle Fonlaması Tebliği (“Tebliğ”) kapsamında paya dayalı kitle fonlaması faaliyetinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından listeye alınmış bir şirkettir. Paya dayalı kitle fonlaması ve bu kapsamda platformların sunduğu hizmetlere yahut diğer kitle fonlaması faaliyetlerine ilişkin bilgilere internet sitemiz ve Tebliğ aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Fongogo hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi veya yatırım analizi sunmaz, bir girişimci veya girişim şirketine ilişkin yatırım önerisinde bulunmaz, yatırımın belirli bir yatırımcı için uygunluğunu teyit etmez, saklama hizmeti sunmaz ve hiçbir durumda bu e-postanın içeriği bu şekilde yorumlanamaz. Kişiler kendi yatırım kararlarını, kendileri, gerekli belgeleri inceleyerek, yatırımcı gereksinimlerini, yatırım limitlerini ve yatırım konusu araçları yeniden satma imkanı hakkında ayrıntılı bilgiler edinerek ve her türlü yatırım kararının riskler içerebildiğini gözeterek vermelidir. Kitle fonlaması ve Platform’da yayımlanan ilgili kampanyalar özelinde bu risklere ilişkin çeşitli bilgilere konu ile ilgili bilgilendirme formları veya açıklamalar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.