Genel
Kanunen platformumuzda fon toplayabilecek şirketlerin özellikleri aşağıdadır:
- Teknoloji veya üretim faaliyetinde bulunmalı,
- Türkiye Cumhuriyeti’nde tescilli Anonim Şirketi olmalı (fona hak kazandıktan sonra kurulabilir),
- Düzenli olarak takip ve kontrol edilen tescil edilmiş internet siteleri bulunmalı,
- Belli büyüklüğü aşan girişimlere platform aracılığıyla fonlama yapılamaz. En son yıllık ve varsa son güncel ara dönem finansal tablolarında aktif toplamının 450.000.000 TL’yi ve net satış hasılatı dışında kalan diğer gelirler toplamı ve net satış hasılatının her ikisinin de 270.000.000 TL’yi aşması halinde fonlama yapılamaz. Bu limitleri aşan şirketler izahname muafiyetinden yararlanamazlar ve borsada halka arz ile ilgili prosedürleri takip ederek kitleden fon toplayabilirler. Bu tutarlar periyodik olarak değişmektedir.
- Halka açık ortaklıklar,
- Halka açık ortaklıklar ile sermaye piyasası kurumlarının önemli etkiye sahip ortak konumunda bulunduğu şirketler.
Girişimci tarafından kurulacak anonim şirketin TTK’nın 332 nci maddesinde belirtilen en az sermaye tutarının tamamının, emanet yetkilisi nezdinde platform adına açılan hesapta bloke edilen tutardan gerçek kişi girişimciler lehine ödenmesi ve bu şekilde ortağı gerçek kişi girişimciler olan bir anonim şirket kurulması mümkündür. Bu halde yatırımcılara fonlanan şirketin paylarının verilmesini teminen sermaye artırımının, kuruluş işlemlerinin tamamlanmasını müteakip en geç 2 iş günü içinde TTK’nın 416 ncı maddesi uyarınca yapılacak çağrısız genel kurulda alınacak karar ile tamamlanması ve bilgi formunda bu duruma ilişkin bilgiye açıkça yer verilmesi zorunludur. Bu alt bent kapsamındaki işlemler nedeniyle yatırımcıların uğrayacağı zararlardan platform ve girişimci müteselsilen sorumludur.
Şirketin kuruluşunda, fonlanan proje ve projeye ilişkin malvarlığı unsurlarının, TTK hükümleri saklı kalmak kaydıyla, girişimci tarafından ayni sermaye olarak konulması mümkündür.
Şirketin yatırımcılar ve girişimciden oluşacak ortaklık yapısına bilgi formunda yer verilir. Şirketin kurulmasından sonra, projeye ilişkin oluşacak haklar da dahil tüm malvarlığı unsurları fonlanan şirkete aittir.
Şirketin kurulmasından önce finansmanı sağlanan projeye ilişkin malvarlığı unsurlarının bulunması ve bunların fonlanan şirkete kuruluşta ayni sermaye olarak konulmaması halinde, söz konusu malvarlığı unsurlarının, yatırımcıların herhangi bir zarara uğratılmaması ve devir bedelinin fonlanan şirketin sermayesinin binde birini aşmaması kaydıyla, kuruluşu takip eden en geç 30 iş günü içinde fonlanan şirkete devredilmesi zorunludur. Bu işlemler nedeniyle yatırımcıların uğrayacağı zararlardan, girişimciler sorumludur.
Başlangıç noktası olarak, şirketinizin hangi aşamada yatırım aldığı önemlidir. Şirketiniz fikir aşamasında mı (tohum yatırım)? Yoksa ürününüz var ve satışlarınız başladı mı (melek yatırım)? ya da bir süredir satış yapıyorsunuz ve yatırımı şirketin büyümesini hızlandırmak için alıyorsunuz (Seri A yatırımı). Bunların hepsi girişimin hayatında farklı safhalardır. Hangi aşamaları ne kadar sürede geçtiğinizi göz önünde bulundurarak değerlemenizi belirleyebilirsiniz.
Değerleme için birçok farklı model bulunur. Olgunlaşmış, geçmiş finansalları ve verileri bulunan şirketler için yapılan değerlemeler ciddi analizlere dayalıdır. Şirket değerleme yöntemlerinden DCF (Discounted Cash Flow) yani İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi en çok kullanılandır. Bu yöntemde şirketin gelecek yıllardaki nakit akışları belirlenen indirgeme oranı ile bugünkü değerine getirilir ve elde edilen bu değer şirket değeri olarak kullanılır. Ancak, girişimler erken aşamada ise veya hızlı büyüme odaklı iseler nakit akışlarını etkileyen bir çok tahmini zor faktör olacaktır. Ayrıca geçmiş yıllara ilişkin veri de çoğu zaman yoktur; bu nedenle gelecek yılların tahminini belirsiz veriler üzerine yapmak zordur. Bir diğer yöntem Favök ya da Ciro çarpanı gibi şirketin var ise geçmiş operasyonel karlılığına bakılıp, piyasadaki diğer benzer şirketlerin çarpanlarına bağlı olarak bir değerleme metodu kullanılmasıdır. Ancak, DCF metodundaki gibi girişimlerin geçmiş verilerinin olmaması nedeniyle bu metot da girişimler için çok kullanılabilir bir yöntem olmaktan çıkmaktadır. Bunun yanı sıra girişim değerlemesinde finansallardan bağımsız birçok faktör olmasından dolayı finansal çarpanlar kıyaslamaya uygun olmayabilir.
Erken aşama girişimlere daha uygun değerleme yöntemleri:
Değerleme yöntemleri hakkında geçmiş verisi olan, olgun şirketler için kitaplar dolusu yazı yazılmıştır. Fakat yeni başlayan veya erken aşama olup hızlı büyüyen bir girişimin değerleme yöntemi nasıl olmalı? Girişimlerin 6 ay sonraki finansallarını bile tahmin etmek birçok varsayıma dayalıyken, gelecek nakit akım tabloları, FAVÖK’leri belirlemek ne kadar akıllıca olacaktır? O yüzden bireysel yatırımcılar tarafından girişimlere olan merak arttıkça kurumsal olmayan ama hızlı ve çözüm getiren değerleme metotları ortaya çıkmıştır.
- Bunlardan biri “ScoreCard method” olarak bilinen Angel Capital Association’ın kurucusu Bill Payne tarafından geliştirilen, girişimlerin dünyadaki örneklerine bakılarak hazırlanan bir çeşit karşılaştırma metodudur. Şirkete en yakın global rakiplerin ilk yatırım turları (veya 2. evre veya 3. evre büyüklüklerine göre yatırım turları) listelenir. Medyan ile bir yatırım öncesi değerleme çıkartılır. Sonrasında ekip, Pazar büyüklüğü, ürün, rekabet, ortaklıklar, ek yatırım ihtiyacı gibi farklı konularda ağırlık belirlenir ve kendi şirketinizin bu bakımdan ne oranda daha iyi ya da daha kötü olduğu belirlenir. Ağırlık ve karşılaştırma oranları çarpılarak her başlık için bir faktör belirlenir. Faktörlerin toplamı ile ilk başta ortaya çıkan medyan çarpıldığında şirketinizin göreceli değerlemesine ulaşılır. Buradaki “göreceli” kelimesine dikkat etmenizi rica ederiz. Bu bakımdan, farklı değerleme yöntemleri ile de şirketinizi nasıl değerlendirdiğinizi hem kendinize hem yatırımcınıza kanıtlamanızı öneririz. (Kaynak: https://magazine.startus.cc/scorecard-pre-money-valuation-method-explained/ )
- Diğer bir model “Dave Berkus’s Checklist Method” olarak bilinen şirketin yetkinliklerine verdiğiniz ağırlıklı ortalamaya göre hesaplanan değerleme türüdür. Yatırımcıların özellikle girişimlerde aradıkları özelliklere bağlı olarak hızlıca değerlemelerini bulmalarında faydalı bir yöntem olarak bilinir. Takım, fikir, ürünün gelişimi ve korunumu, stratejik ilişkiler ve operasyonel durumu gibi şirketin bulunduğu seviyeye bağlı olarak toplamda 5 başlık olacak şekilde her başlığa 0 ile 500 bin USD arası bir yatırım öncesi değer belirlenir (Türkiye için bu oranlar TL’ye çevrilebilir). Şirketin seviye oranı ve ilgili her başlığın değerlemesi çarpılıp, gelinen toplam tutar şirketin değerlemesi olarak kabul edilir. (Kaynak: http://blog.gust.com/248/ ).
- on yatırım şirketlerinin de kullandığı diğer bir yöntem ise şirketlerin 3 yıl sonunda elde etmesi planlanan FAVÖK miktarına bakıp, onu çıkış yapabilecekleri tahmini bir çarpan ile çarpıp gününüz değerlemesine indirgemektir. Burada kullanılacak indirgeme/iskonto faktörü ise WACC (Weighted Average Cost of Capital) yani Ağırlıklı Ortalama Özsermaye Maliyeti (AOSM)’dir. Bu oran o ülkenin bono faiz getirisi ile ülke risk faktörünü hesaba katar. WACC hakkında detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
- Son olarak, biz her zaman girişim dünyasında bir model daha olduğunu savunuyoruz. O da hissiyat. Ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu ve şirketinizin ne kadar hissesini bu anlamda paylaşmak istediğinizi bir terazinin iki kefesine koymanız gerekir. Önemli olan, bu terazinin kefelerindeki değerlerin hep dengede kalması. Eğer aradığınız yatırım tutarı ile çok fazla hisse verdiğinizi düşünüyorsanız biraz daha dayanmalı ve belki de daha iyi bir değerleme ile yatırımcı karşısına çıkmalısınız.
Bizim önerimiz, birçok farklı model sonrası şirketinizin değerlemelerini alt alta yazmanız ve bir medyan çıkararak şirketin değerlemesini belirlemenizdir (örneğin 4 metot kullandınız: 1. Metot 18m TL değerleme; 2. Metot: 17m TL değerleme; 3. Metot:15m TL değerleme; 4. Metot 10m TL değerleme. Bu sonuçların ortalamalarını alarak ortalama değerlemenize ulaşabilirsiniz.
Girişimcilerin verecekleri hisse oranlarını ilerleyen turlarda kontrolü (%50) kaybetmemek üzerine hesaplamalarını tavsiye ederiz. Farklı yatırım turlarındaki değerlemelerinizi ve yatırım miktarlarınızı belirleyebileceğiniz ve bu sayede hisse oranlarınızı görebileceğiniz otomatik sermaye tablomuzu (capitalization table) kullanarak hisse oranlarınızı belirleyebilirsiniz.
Kampanya Süreci
Detaylı kampanya adımlarına ilerleyen girişimlere tarafımızdan yatırım uzmanı atanır. Girişimler, kampanya adımlarında istenen bilgileri ve belgeleri sağlayarak Kampanya Sayfaları’nı, yatırım komitemize sunulmak üzere Kampanya Bilgi Formu’nu ve Fizibilite Raporu’nu oluştururlar. Girişimin sistemimize sağladığı ve yüklediği bütün bilgiler yatırım ekibimiz tarafından incelenir. Yatırım ekibimiz 2 alana odaklanır: Bilgilerin doğruluğu ve gerçekçiliği. Bu tespitlerin yapılabilmesi adına kampanya sayfasında ve bilgi formunda bahsi geçen bilgilerin rapor ve kaynaklar ile desteklenmesi gerekmektedir. Bunun yanısıra şirketin finansal projeksiyonlarının faaliyet gösterdiği pazara uyumlu olmaları beklenmektedir. Eksik ya da değişiklik gerektiren bilgi olması durumunda yatırım ekibimiz girişimi bilgilendirir ve gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra kampanya yeniden incelenir. Tüm süreç sistemimiz üzerinden ilerler. Yatırım uzmanı kampanya oluşturma sürecinin her aşamasında girişimin yanında olur ve girişimi yönlendirir.
Kampanya oluşturma aşamasında profesyonel destek almak isteyen girişimler anlaşmalı çözüm ortaklarımız ile iletişime geçebilirler.
Kampanya adımlarını bitirmiş ve istenen bütün bilgileri sağlamış olan girişimler sistemimiz tarafından otomatik olarak oluşturulan Bilgi Formu’nu ve kampanyaya özel Kitle Fonlama Sözleşmesi’ni imzalarlar ve bu evrakları platformumuza gönderirler. Bilgi Formu, yatırım komitemiz tarafından Değerlendirme Politikası ilkeleri çerçevesinde incelenir. Çoğunluk onayı alan girişimlerin fonlama kampanyaları başlatılır.
Kampanya adımlarında iletmiş olduğunuz bilgiler ile platformumuzda fonlama kampanyanıza ait özel bir kampanya sayfası oluşturulur. Bu sayfa üzerinden yatırımcılar fonlama kampanyanıza dair bilgileri görüntüler ve Yatırım Yap butonu ile yatırım yaparlar.
- Kampanya sayfası içerikleri
- Bilgi formu
- Geçmiş ve gelecek finansallar
- Video ve kampanya tanıtımı
- Şirket kuruluş bilgileri (yasal isim, kuruluş tarihi, vergi levhası vb.)
- Kurucu ortak, yönetim kurulu ve yönetici bilgileri
- Sermayeyi temsil eden pay bilgileri (esas sözleşmeyi yansıtan)
- Faaliyet Konusu ve İş Modeli ile ilgili bilgiler
- İş modelinin ve ürünün açıklaması
- Organizasyon şeması
- İş Modeli Kanvası
- Bugüne kadar aldığınız yada alacağınız teşvikler/patentler/lisanslar
- Sektör ve Pazar Analizi
- Pazar bilgisi
- Rekabet bilgisi
- Hedef kitle bilgisi
- SWOT analizi
- Finansal Bilgiler
- Kampanya sahibi şirket ise geçmiş dönem finansal tablolar (bakınız: Bilgi Formu Ekleri):
- Finansal Durum Tablosu
- Gelir Tablosu
- Nakit Akış Tablosu
- Gelecek Dönem finansal tablolar
- Gelir/Gider Projeksiyonları
- Önceki borç, yatırım ve öz sermaye artışlarına ilişkin bilgiler (tarih, tutar ve zam koşulları gibi)
- Fonlama
- Kampanyanızda sunmak istediğiniz şartlar (pay grupları, imtiyazlar vb.)
- Hedef fon & pay oranı: şirketinizi bir sonraki seviyeye taşımak için ihtiyacınız olan fon miktarı ve bu miktar karşılığı arz edeceğiniz pay oranı
- Yatırım Öncesi Değerleme: Değerlemenizi destekleyici raporunuz bulunuyorsa yükleyiniz.
- Fon kullanım raporu: aldığınız fonu hangi gider kalemleri için kullanacağınız (bakınız: Bilgi Formu Ekleri)
- Girişiminizde ve sektörde gördüğünüz potansiyel riskler
- Bilgi Formu Ekleri
- Girişimci ve ekip üyelerinin özgeçmişleri (proje ise)
- Atıf yapılan/referans verilen veri ve raporların kaynakları (proje ise)
- Esas Sözleşme (şirket ise)
- Şirkete ait finansal raporlar (şirket ise)
- Fon kullanım raporu
- Pay satış raporu (varsa)
Kampanya adımlarında fazla fon toplama seçeneğini seçmediyseniz projeniz hedef fon (ve varsa ek fon) miktarına ulaştığında başarılı sayılır ve kampanya sonlandırılır. Fazla fon seçeneği seçilmişse hedef fonunuza ulaşsanız dahi belirlediğiniz kampanya süresi boyunca fon toplarsınız.
- Kampanyanızla ilgili kilit istatistikleri görüntüleyebilirsiniz (fonlanan miktar ve ilgili hisse oranı, yatırımcı sayısı ve yatırımcı başına yatırım miktarı);
- Güncellemeler yapabilirsiniz;
- Kampanyanızla ilgi veri ve analitiklere erişebilirsiniz;
- Kampanyanızdaki tüm yatırımcılara e-posta gönderebilirsiniz;
- Gizli dosyalara gelen yatırımcı taleplerine cevap yazabilirsiniz;
- Kampanyanızın canlı performansını görüntüleyebilirsiniz;
- Potansiyel yatırımcılarınızın sorularını cevaplayabilirsiniz.
Fonlama Öncesi hizmetler:
- Şirket kuruluşu
- Mentorluk
- Yatırımcı hazırlığı
- Sunum hazırlığı
- Pazar araştırması
- Ticari fizibilite
- Senaryo yazımı
- Video prodüksiyonu
- Bilgi formu yazımı
- Muhasebe
- Hukuki hizmetler
- Denetim
- Patentleme
- Mentorluk
- Üretim
- Pazarlama
Kampanya Sonrası Süreç
1. Bağımsız denetim raporu
Emanet yetkilimizden girişime fon aktarımı yapıldıktan sonra girişimin tabi olduğu raporlama kriterleri vardır. İlk olarak 1.362.000tl üzerindeki fonlamalarda fonun kendine aktarıldığı tarihten itibaren yıllık olarak, bu tutarın altındaki fonlamalarda ise bilgi formunda belirtilen fon kullanım tarihi itibarıyla ve her halükarda toplanan fon miktarına bakılmaksızın fonun tamamının kullanıldığı tarih itibarıyla SPK tarafından listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanacak olan özel amaçlı bağımsız denetim raporu ile toplanan fonun bilgi formundaki amacına göre kullanıldığının denetimi yapılır.
2. Fon Kullanım Raporu
Girişimler kampanya bitiş tarihinden itibaren her 6 ayda bir ve fon kullanım tarihi itibariyle platformumuzdaki Kampanya Sayfaları’ndan şirketin mevcut durumuna ve fonun kullanıldığı yerlere ilişkin fon kullanım raporlarını sunmalıdırlar.
3. Şirket Metrikleri
Ayrıca yatırımcılarınızı aydınlatma amaçlı periyodik olarak şirketinizin takip ettiği metrikleri Yatırım Takip Ekranı’na yüklemenizi istiyoruz. Bu ekrandan şirketinize dair her türlü gelişmeyi yatırımcılarınızla paylaşabilirsiniz.
4. Kamuyu Aydınlatma
Kitlesel fonlama kampanyası gerçekleştiren şirketlerin kamuyu aydınlatma sorumlulukları bulunmaktadır. Aşağıdaki hususlardan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda girişimin kamuyu aydınlatması gerekmektedir:
-
a. Girişim şirketi aleyhine fesih davası açılması, bu davanın sonuçlanması, varsa esas sözleşmede tayin edilen bir fesih sebebinin gerçekleşmesi veya genel kurulda girişim şirketinin feshine karar verilmesi,
b. Girişim şirketinin konkordato için başvurması, bu başvurunun sonuçlanması,
c. Girişim şirketi aleyhine iflas davası açılması, bu davanın sonuçlanması veya girişim şirketinin tasfiyesi sonucunu doğurabilecek sona erme nedenlerinden birinin gerçekleşmesi ve,
d. Girişim şirketinin yönetim kontrolu¨nu¨n el değiştirmesi.
5. Genel kurul prosedürleri
Bu prosedürler hakkında detayı aşağıda bulabilirsiniz.
Fongogo’da başarılı kampanyaların izleyeceği genel kurul prosedürleri aşağıdaki gibidir:
- Şirketler genel kurullarını toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, şirketin internet sitesinde, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ve kampanyanın gerçekleştiği takvim yılını izleyen beşinci yılın sonuna kadar kampanya sayfasında yayımlanan ilanla çağırmak zorundadırlar. Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az üç hafta önce yapılır.
- Şirketlerin genel kurul toplantılarında, ortaklık merkezinin yurt dışına taşınması ile bilanço zararlarının kapatılması için yükümlülük ve ikincil yükümlülük koyan kararlar hariç olmak üzere, Kanunda veya esas sözleşmelerinde açıkça oran belirtilmek suretiyle daha ağır nisaplar öngörülmediği takdirde sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığıyla toplanır.
- Şirketlerin genel kurullarında gündeme bağlılık ilkesine uyulmaksızın Kurulun görüşülmesini veya ortaklara duyurulmasını istediği hususların genel kurul gündemine alınması zorunludur.
- Şirket sermayesinin en az onda birini temsil eden sermayedarların genel kurul gündemine madde ekletme hakkı bulunmaktadır. Bu hak, gündem maddelerine ilişkin karar taslaklarının görüşmeye sunulmasını da kapsar.
- Şirketlerde yeni pay alma haklarının kısıtlanmasına, kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kuruluna yeni pay alma haklarını kısıtlama yetkisinin verilmesine ve sermaye azaltımına ilişkin kararların genel kurulca kabul edilebilmesi için, esas sözleşmelerinde açıkça oran belirtilmek suretiyle daha ağır nisaplar öngörülmediği takdirde, toplantı nisabı aranmaksızın, ortaklık genel kuruluna katılan oy hakkını haiz payların üçte ikisinin olumlu oy vermesi şartı aranır. Ancak, toplantıda sermayeyi temsil eden oy hakkını haiz payların en az yarısının hazır bulunması hâlinde, esas sözleşmede açıkça daha ağır nisaplar öngörülmedikçe, toplantıya katılan oy hakkını haiz payların çoğunluğu ile karar alınır. Bu işlemlerde taraf olan ortaklar bu işlemlerin onaylanacağı genel kurul toplantılarında oy kullanamazlar. Bu fıkrada belirtilen nisapları hafifleten esas sözleşme hükümleri geçersizdir.
- Şirketlerin genel kurul toplantılarına, yönetim kurulu tarafından MKK’dan sağlanan pay sahipleri listesi dikkate alınarak oluşturulan hazır bulunanlar listesinde adı yer alan pay sahipleri katılabilir. Bu listede adı bulunan hak sahipleri kimlik göstererek genel kurula katılırlar. Genel kurula katılacaklara ilişkin liste, genel kurul gününden bir gün önce MKK tarafından hazırlanır. Bu listede pay sahipleri, intifa hakkı sahipleri ile bunların varsa vekil tayin ettikleri kişilerin kimlik bilgilerinin ve payların itibari değerlerinin bulunması gerekir. Listede bulunacak asgari bilgiler, listenin alınma yöntemi ve zamanı ile ilgili usul ve esaslar MKK tarafından belirlenip şirketlere duyurulur.
- Şirketlerin genel kurullarına elektronik ortamda katılım, MKK tarafından sağlanan elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilir.
-
Şirketleşmiş girişimler isteğe bağlı olarak genel kurullarını elektronik ortamda yapabilirler. Bu uygulama, e-GKS adı verilen “Elektronik Genel Kurul Sistemi” üzerinden gerçekleştirilmektedir. E-GKS; şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar açısından genel kurul öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerin elektronik imzayla (e-imza) yapılabildiği bir platformdur. Bu platform, sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ilişkin işlemleri gerçekleştiren, bu araçlar ile bunlara bağlı hakları kayden izleyen ve e-GKS hizmet sağlayıcısı olarak yetkilendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından, "Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik" ile "Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğ" hükümleri uyarınca sağlanmaktadır.
e-imza için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilen Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınabilir.
https://www.btk.gov.tr/elektronik-sertifika-hizmet-saglayicilari -
Genel kurul toplantılarına ilişkin ön hazırlık ve yasal merasimler ile toplantı anına ilişkin her türlü işlemin elektronik olarak gerçekleştirilebildiği E-GKS, şirket ortaklarının;
✔ Paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapabilmelerine,
✔ Temsilci tayin edip oy talimatı verebilmelerine,
✔ Fiziki ortamda yapılmakta olan toplantıyı eş zamanlı olarak takip edebilmelerine,
✔ Görüntü ve ses aktarımı sayesinde fiziken genel kurula katılmaksızın internet erişimi olan her yerden genel kurulu canlı olarak izleyebilmelerine,
✔ Görüşülen gündeme ilişkin görüş ve önerilerini eş zamanlı olarak gönderebilmelerine,
✔ İlgili gündemin oylamasına geçilmesi ile birlikte oylarını toplantıya fiziken katılanlarla eş zamanlı olarak kullanabilmelerine ve
✔ Tüm süreçlere ilişkin bilgi ve bildirimleri anlık olarak alabilmelerine Imkan sağlamaktadır. -
E-GKS, genel kurul çağrısından başlayıp, toplantı sonunda tutanağın imzalanmasına kadarki tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığı bir uygulamadır.
Elektronik Genel Kurul Sistemi Sitesine giriş ve ayrıntılı bilgi için, https://www.mkk.com.tr/kurumsal-yonetim-hizmetleri/e-gks-elektronik-genel-kurul-sistemi adresini ziyaret edebilirsiniz.